Home

Achtergrond

Eerste bloemkoolplanten de grond in

Biologisch groenteteler Jan Willem Bakker poot zijn eerste bloemkoolplanten van het jaar.

Biologisch groenteteler Jan Willem Bakker poot zijn eerste bloemkoolplanten van het jaar. "We zijn er ook wel aan toe. De plantjes staan al enige dagen op de boerderij." Hij acht de grond ondanks nat weer net droog genoeg. In totaal verbouwt hij op 20 hectare bloemkolen en op nog eens 60 hectare peen, pootaardappelen en tarwe. Eind deze week dekt hij de planten af met doeken. Foto Jan Bouwman

In de Hof van Twente laten veehouder Benny Nijland en zijn broer Martin een afmeststal bouwen voor ongeveer 380 rosé kalveren. Het aantal kalveren verdubbelt daarmee. Naast kalveren houden ze ook nog 9.000 scharrelkippen maar die gaan er binnenkort uit. Nijland: "We gaan de kippen afstoten omdat we denken dat uitbreidingen in het kalversegment beter te behappen zijn." Foto Sjef Prins

Akkerbouwer Jan Dijkstra uit het Groningse Aduarderzijl vult zijn kunstmeststrooier. De kunstmest gaat op de tarwe. Dijkstra wil optimaal profiteren van het mooie weer en gaat als het even kan het land op. Vorige week heeft hij al wat kunstmest gestrooid, maar deze week gaat het beter. "Ik rij over de spuitsporen en dat gaat goed." Dijkstra heeft de bieten uit zijn bouwplan gehaald. Op die grond staat nu tarwe, waardoor hij op 30 hectare uitkomt. "Door de hogere graanprijzen heb ik betere verwachtingen van het seizoen dan de laatste vijf jaar." Foto Jan Bouwman

Nog ongeveer een week en dan is Wirtjo Molema uit het Groningse Nieuwolda klaar met het snoeien van zijn fruitbomen. Hij teelt appels, peren, kersen en pruimen op 12 hectare. Het laatste snoeiwerk verricht de Nieuwoldenaar aan zijn nieuwe aanplant Jonagold. Andere appelrassen die hij heeft zijn onder meer Elstar en Golden Delicous. "De appelbomen zien er goed uit. Bij de peren zie ik wat schade door vorst, maar heel erg is die niet." Molema Fruitbedrijf heeft ook een akkerbouwtak. Het familiebedrijf teelt wintertarwe op ongeveer 60 hectare. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.