Home

Achtergrond

Een op drie kinderen onder 12 vertoont wangedrag

Een op de drie kinderen van 10 en 11 jaar pleegt wel eens strafbare feiten, zoals stelen of brandstichting. Dat komt neer op ongeveer 130.000 kinderen. Dat zegt hoogleraar jeugdcriminologie Peter van der Laan in het AD.

Van der Laan is een van de wetenschappers die meewerkte aan een studie over kindermisdaad. Donderdag worden de resultaten van het onderzoek op het congres Misdadigers van Morgen op de Vrije Universiteit in Amsterdam bekendgemaakt.

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral gaat om 11-jarigen en in mindere mate om 10-jarigen. De onderzoekers hebben voor hun studie gebruik gemaakt van cijfers van politie en hulpinstanties. Ook werden kinderen steekproefsgewijs ondervraagd over hun gedrag.
Volgens Van der Laan zijn er aanwijzingen ,,dat kinderen die op jonge leeftijd crimineel gedrag vertonen, de criminele adolescenten van later zijn.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.