Home

Achtergrond

Eemshaven dicht wegens komst koningin

De Eemshaven gaat vrijdagmiddag dicht voor de scheepvaart wegens de veiligheid rond de komst van koningin Beatrix naar de Groningse haven.

De directie van Groningen Seaports – de havenautoriteit van de Groningse zeehavens – laat dat weten. Beatrix opent een nieuw onderdeel van de haven.

Volgens de woordvoerder staat de maatregel los van angst voor actiegroepen die zouden willen protesteren tegen de bouw van een kolencentrale. ”Het gaat er om dat we duizenden mensen in de haven verwachten en tijdens die topdrukte kan er maar beter niet geladen en gelost worden. Ook in verband met veiligheidsmaatregelen rond de komst van de koningin vonden we het verstandiger de havenactiviteiten tijdelijk stil te leggen”, aldus de woordvoerder.

De sluiting van de Eemshaven duurt een uur, van 14.30 tot 15.30 uur. De koningin komt naar de Eemshaven voor de opening van de Beatrixhaven. Dat is een haven die is gespecialiseerd in zogeheten short sea shipping, voor schepen die tijdelijk naar de haven komen, hun lading lossen en vervolgens doorvaren naar de Noord-Europese havens. De Eemshaven verwacht de komende jaren zeer snel te groeien, mede dankzij de bouw van twee nieuwe elektriciteitscentrales.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.