Home

Achtergrond 185 x bekeken

EU stuurt tweede gps-satelliet de ruimte in

Nadat het project jarenlang had stilgelegen, stuurt de EU over drie weken haar tweede gps-satelliet de ruimte in.

De satelliet wordt 27 april gelanceerd met een Sojoez-raket vanuit Kazachstan. Europees Commissaris Jacques Barrot (Verkeer) heeft dat vandaag gemeld bij EU-beraad.

Het zogeheten Galileo-project is met dertig satellieten de Europese variant van het Amerikaanse gps-systeem voor positiebepaling. Het project kost 3,4 miljard euro en is de grootste EU-aankoop ooit.

Automobilisten, reddingsdiensten en anderen kunnen na 2013 hun navigatieapparaten zoals TomTom instellen op Galileo. De overheid kan zo ook geld innen voor bijvoorbeeld rekeningrijden en andere informatie vergaren, zonder afhankelijk te zijn van de VS.

De ontwikkeling lag enkele jaren stil omdat het bedrijfsleven niet bereid bleek te investeren. De Europese Commissie heeft het project daarom in november overgenomen.

Ministers van Verkeer stemden vandaag in met werkafspraken over de opzet. Zo krijgt het Europees Parlement bepaalde inspraak.
Minister Camiel Eurlings (Verkeer) zei erg verheugd te zijn dat er een akkoord is over de werkafspraken. "Dit is een historisch moment voor de Europese Unie'', zei hij.

"Het komt er wel op aan dat we de vervolgstappen nu goed ter hand nemen. Uitdaging is om het project binnen de 3,4 miljard euro te houden en het maximale te halen uit de exploitatie.'' Meerdere grote concerns zijn momenteel in de race voor megacontracten voor de bouw van de satellieten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.