Home

Achtergrond 193 x bekeken

EU produceert meer plantaardige olie

De EU produceert dit jaar 11,6 procent meer plantaardige olie dan in 2007.

Dat komt vooral doordat de oogst vorig jaar klein was door droogte in Oost-Europa. De Europese Commissie schat dat de EU dit jaar 29,5 miljoen ton plantaardige olie produceert. Daarvan is 65 procent koolzaadolie en 21 procent zonnebloemolie.

Er zijn twee redenen voor de productiestijging, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Het areaal oliehoudende gewassen stijgt dit jaar naar 11,6 miljoen hectare. Bovendien wordt per hectare gemiddeld meer geoogst. Vorig jaar hadden de gewassen in Roemenië en Bulgarije veel last van droogte."

De olie wordt gebruikt voor voedingsmiddelen en biodiesel, zegt de woordvoerder. "De biodieselfabrikanten vragen de laatste jaren meer olie. Bovendien zijn de prijzen nu interessant."

De Commissie schat dat Nederland dit jaar 9.000 hectare oliehoudende gewassen gaat verbouwen, waarvan 3.000 hectare koolzaad en 4.000 hectare lijnzaad (vlas). Dat is vergelijkbaar met vorig jaar.

De Europese organisatie van graanhandelaren Coceral denkt juist dat het areaal koolzaad in Nederland daalt van 3.000 hectare vorig jaar naar 2.000 hectare dit jaar. Coceral verwacht dat de EU dit jaar 17,9 miljoen ton koolzaadolie produceert. Dat is 1,3 procent meer dan vorig jaar. Dat is een veel kleinere stijging dan de Commissie verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.