Home

Achtergrond 243 x bekeken 3 reacties

EU-commissaris vreest voedselramp door biobrandstof

Europees commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) is vandaag uitgevallen tegen "de mode van de biobrandstoffen'', die volgens hem zou kunnen uitdraaien op een voedselramp in de arme landen.

De problemen dreigen vooral in deze landen die voedsel moeten importeren, zei de commissaris in een Belgische Senaatscommissie voor Europese Aangelegenheden.

"De biobrandstoffen zijn misschien een meevaller in de landen met een overcapaciteit'', stelde de eurocommissaris, "maar ze kunnen een druk leggen op de gronden die nu voedsel leveren voor de mensen''.

Het scepticisme van de Belgische commissaris steekt schril af tegen het officiële standpunt van de Europese Commissie. Die blijft ernaar streven dat 10 procent van de brandstoffen voor het verkeer in 2020 van gewassen komt zoals koolzaad en palmen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ab

  Beste meneer Michel. Waarom begint u niet de ontrekking van landbouwgronden te stoppen?? Waarom ijvert u niet voor teruggave van deze gronden aan de landbouw??

 • no-profile-image

  Jac

  Och och meneer Michel, wat een onzin. Tientallen jaren overproduktie geweest en toen kregen die mensen ook geen voedsel van het rijke westen. Het enige wat er verteld werdt was dat het schandalig was dat het westen zijn overproduktie dumpte op de markten van de arme landen.
  voor dit voedseltekort zijn veel meer en belangrijkere oorzaken dan het beetje productie van biobrandstoffen. Neem Zimbabwe, de graanschuur van midden afrika maar na jaren Dictatuur niets meer van over. Ontwikkelingsorganisaties die boeren in arme landen vertellen dat goed zaaizaad en kunstmest te duur is en ze afhankelijk maakt van multinationals zodat het veel beter is om biologisch te telen, ipv hun erop te wijzen dat verstandig gebruik hun opbrengsten verhoogd.
  Wat mij verder opvalt is dat dezelfde partijen die pleiten voor vrije handel in WTO, dus afbouw europeese steun, nu degene zijn met de grootste bek over gestegen voedselprijzen??

 • no-profile-image

  gert

  michel , kijk eens in zimbabwe,is dit geen voedselramp

Of registreer je om te kunnen reageren.