Home

Achtergrond 158 x bekeken

ECB: behoefte banken aan meer krediet

Banken in de eurozone hebben deze week op relatief grote schaal gebruikgemaakt van de kredietfaciliteiten van de Europese Centrale Bank.

De ECB stelde deze week 204,5 miljard euro beschikbaar in een wekelijkse herfinancieringsoperatie. Dat is 35 miljard meer dan de bank had verwacht. Een relatief hoog aantal van de 310 banken maakte aanspraak op de fondsen, zo maakte de ECB vandaag bekend.

Vorige week stelde de ECB 130 miljard euro beschikbaar aan banken die daar behoefte aan hadden. De operaties hebben tot doel de liquiditeit van banken te verhogen en zo het interbancair financieel verkeer soepel te laten verlopen. Als gevolg van de kredietcrisis zijn banken banger geworden geld aan elkaar uit te lenen uit angst de lening niet meer terug te krijgen.

De ECB merkte vandaag ook op dat een operatie om overtollig geld uit de markt te onttrekken juist weinig respons heeft gehad. In plaats van de verwachtte 21 miljard euro nam de ECB deze week 14,8 miljard op.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.