Home

Achtergrond 165 x bekeken

Dure grondstoffen houden inflatie hoog

De inflatie dreigt voorlopig niet te dalen.

De grondstofprijzen lijken namelijk structureel hoger te zijn en niet tijdelijk. Minister Andrej Bajuk van Financiën van huidig EU-voorzitter Slovenië heeft dat vrijdag gezegd bij aanvang van een EU-beraad van ministers van Financiën.
De inflatie in de landen met de euro is in maart gestegen naar een record van 3,5 procent. Dat is de hoogste geldontwaarding sinds de invoering van de euro in 1999.

De ministers bespreken vrijdag vooral het toezicht op de banken, naar aanleiding van de kredietcrisis. "Het bankverkeer wordt steeds Europeser. Logisch dat het toezicht dan ook Europeser wordt'', zei de Duitse minister Peer Steinbrück. De ministers willen dat de nationale toezichthouders van de EU-landen daarvoor hechter samenwerken.

De bewindslieden onderstreepten opnieuw dat de kredietcrisis de Europese economie niet erg aantast. "Uiteraard is er enig effect op de echte economie, maar niet zo erg als in sommige landen'', zei de Sloveense minister Bajuk, die doelde op de economische tegenslag in de Verenigde Staten. "De Europese economie is stevig. Dat is geen kwestie van geloof. Het is een kwestie van cijfers. Dat kun je verifiëren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.