Home

Achtergrond 164 x bekeken

Dure euro drijft Britse prijzen op

Britse handelaren op de groothandelsmarkten voor groente en fruit klagen dat de dure euro de prijzen over de hele linie opdrijft.

Producten van eigen bodem zien in de duurdere invoer een goede kans om ook hun eigen vraagprijzen te verhogen. Handelaren zijn ongerust over de hogere prijzen voor invoerproducten en de gevolgen die dat lijkt te hebben voor de prijsvorming als geheel. Veel handelaren geven de voorkeur aan buitenlandse producten, vooral uit Holland, omdat de kwaliteit beter is. Dat beeld varieert uiteraard van week tot week, afhankelijk van het aanbod en het seizoen, maar over het algemeen is er veel vraag naar Nederlandse waar. Die invoer wordt door de hogere eurokoers steeds duurder, maar dat lijkt de vraag niet af te remmen. "Integendeel, Britse producenten zien er juist een goede reden in om zelf ook hogere prijzen te vragen," zegt Stephen Holdsworth van de statistiekdienst van het plattelandsministerie Defra in York.

Holdsworth waarschuwt wel dat het beeld snel kan omslaan. "Op dit moment is de euro zo’n 20 procent duurder dan een halfjaar geleden. Er zijn hier en daar wat verschuivingen in de markt maar veel is het nog niet. Maar er komt een moment waarop Nederlandse waar gewoon te duur wordt. Dan moeten handelaren wel uitwijken naar Britse producten." Hoewel de statistiekdienst op beperkte schaal gegevens verzamelt over de handel in bloemen, hoort Holdsworth dat het probleem ook daar een rol begint te spelen. "Veel hangt af van het aanbod, dat geldt voor fruit en groente net als voor bloemen. We moeten vooral afwachten wat er de komende weken gebeurt."

Of registreer je om te kunnen reageren.