Home

Achtergrond

Duitsland: extra EU-geld bij einde quotering

De landbouwministers van Duitsland en de deelstaten willen dat de Europese Unie geld uittrekt voor flankerend beleid bij beëindiging van de melkquotering in 2015.

Na afloop van hun tweedaagse conferentie in Grimma stelden zij dat de Europese Commissie voor die zogeheten zachte landing geld uit de landbouwbegroting moet halen. Landbouwminister Roland Wöller van Saksen noemde een bedrag van 2,2 miljard euro, dat door de gunstige marktontwikkelingen niet is uitgegeven aan marktondersteuning. Hij en zijn collega's eisen van Brussel een totaalpakket aan maatregelen, en niet alleen een gefaseerde uitbreiding van het melkquotum tot 2015.

De Duitse deelstaatministers wijzen de voorgestelde korting van bedrijfstoeslagen voor grote ondernemingen af. Zij houden de Commissie aan de afspraken van 2003, waarbij werd vastgesteld dat aan het landbouwbudget tot 2013 niet wordt getornd. De maatregel om de steun te koppelen aan bedrijfsgrootte, pakt vooral nadelig uit voor bedrijven in het oosten van Duitsland. Daardoor zijn de concurrentiekracht en gelijk behandeling in het geding, aldus de ministers.

Of registreer je om te kunnen reageren.