Home

Achtergrond

Duitse sector wil concentratie melkverwerking

Een vergaande concentratie van de melkverwerking in Duitsland is dringend nodig.

Dat meent de Deutscher Bauernverband (DBV). De boerenbond wil op deze manier een debacle voorkomen. De contractonderhandelingen met grootgrutters lijken op een dergelijke afgang af te stevenen.

Volgens algemeen secretaris van het DBV, Helmut Born, dient het aantal verwerkers via fusies te worden teruggebracht naar vier of hooguit vijf concerns. "Alleen op die manier kan met prijsvechters als Aldi en Lidl op gelijk niveau worden onderhandeld", stelt de federatiebestuurder vast.

Born lanceert niettemin nog een tweede optie voor het geval de felbegeerde concentratie in de zuivelindustrie wederom uitblijft, om wat voor reden dan ook. Het DBV denkt volgens de bestuurder in de richting van coöperatieve oplossingen.
Concreet houdt die optie in dat twee tot drie concerns de onderhandelingen voor de overige spelers plaatsvervangend voor hun rekening nemen. De melkveehouders bundelen dan het melkaanbod in een gezamenlijk verkoopbureau.

Daarvoor is echter wel ook de medewerking van de Duitse kartelwaakhond nodig, erkent Born. Zuivelbrancheorganisatie Milchindustrie-Verband (MIV) is juist vanwege de verwachte scepsis van de kartelbewakers niet enthousiast over dit plan.
Melkveehoudersvakbond Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) ziet de oplossing voor de prijsdruk van de discounters nog steeds in een tijdelijke leverantiestop. Volgens deze bond heeft een grote meerderheid van de leden zich daartoe per stemming bereid verklaard.

De melkveehouders zullen de leverantiestop ten uitvoer brengen als de komende weken geen betere onderhandelingsresultaten worden geboekt met de verwerkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.