Home

Achtergrond 174 x bekeken

Duitse quotumprijs flink gedaald

De evenwichtsprijs is tijdens de Duitse melkquotumbeurs met elf procent gedaald.

De prijs stond gisteren op € 0,31, waar dat in november nog € 0,35 was. Daarmee is de laagste notering bereikt sinds de beursinvoering in 2000. Doorslaggevend was dat in het westen van Duitsland het quotum met €0,05 goedkoper werd verhandeld dan in november: €0,32. In het oosten bleef de prijs met €0,25 onveranderd. De dalende prijs had echter niet te maken met een teveel aan aanbod. Sterker nog, er was juist meer vraag naar melkquotum. Op de beurs, die werkt met inschrijving, wist bijna 90 % van de verkopers wist zijn quotum aan de man te brengen, terwijl slechts 76 procent van de kopers succes had.

In totaal was er voor 197 miljoen kilo melkquotum handel. In vergelijking met de laatste beurs was de vraag met 325 miljoen kilo duidelijk hoger dan het aanbod van 224 miljoen kilo. Vooral in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen was het verschil groot. De vraag oversteeg het aanbod 2,5 keer.

De Deutsche Bauernverband (boerenbond) ziet de teruggang van het quotum, met het oog op de aflopende melkquotumregeling in 2015, als een positief teken. Veel pachtcontracten lopen nu namelijk af, voor boeren is het aantrekkelijk om quotum te kopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.