Home

Achtergrond

Duitse kritiek op controles Skal

In Duitsland is kritiek ontstaan op de biologische controlesystematiek van Skal na de vondst van een partij groenteplanten die residuen bevatte.

De toezichthouder vreest nu imagoschade van Nederlands product. Volgens Greenpeace en biologische koepelorganisatie Bioland heeft Skal te slap opgetreden tegen West Plant, dat een grote Duitse biologische teler gangbare planten zou hebben geleverd.

"Hoe kan het dat een reeks leveringen in een periode van enkele weken allemaal residuen bevat", vraagt een woordvoerder van Bioland zich af. "Dat is geen incident meer. Dat had gevonden moeten worden." De Zuid-Duitse teler schat de schade op een half miljoen euro.

Skal trok het certificaat in voor deze teeltlocatie, maar West Plant levert nog biologische planten vanuit andere plaatsen. Bij Duitse organisaties wekt dat veel onbegrip. "In Duitsland levert dat minstens een gehele schorsing op van een jaar", zegt de woordvoerder van Bioland. De organisatie zet sterke vraagtekens bij de gang van zaken in Nederland, waar Skal een monopoliepositie heeft. Bioland heeft de zorgen overgebracht aan het ministerie van landbouw.

Jaap de Vries, directeur van Skal, zegt de wetgeving strikt toe te passen en vreest voor een imagoschade voor Nederland. Skal heeft uit eigen onderzoek geen aanwijzingen voor fraude gevonden.

Lees ook Losse bio-wet splijtzwam

Of registreer je om te kunnen reageren.