Home

Achtergrond 11 reacties

Duitse boeren dreigen met leveringsstop melk

De Duitse branchevereniging van melkveehouders (BDM) overweegt om de leveranties van melk te stoppen bij Duitse discounters Aldi, Lidl en Rewe.

De boerenbond is bezorgd over de daling van de prijzen van melkproducten. Met de leverantiestop hoopt BDM een hogere melkprijs te bewerkstelligen.

Door de prijsverlaging komen de uitbetaalde melkprijzen aan de Duitse boeren onder druk. Zuivelfabrieken hebben hun melkprijzen voor de melkveehouders volgens berekeningen van landbouwblad Topagrar sinds begin dit jaar verlaagd met zo’n 6 tot 7 euro naar 28 tot 35 euro per 100 kilo.

Deze prijs ligt ver onder de kostprijs van 43 euro per 100 kilo. De Duitse boerenbond vreest een verdere prijsdaling als gevolg van de verlaging van de prijzen bij de discounters.De prijsverlaging in Duitsland is volgens de boerenbond alleen mogelijk door een grote inkoopmacht van de Duitse supermarktketens tegenover de zuivelfabrieken. De Duitse boerenbond heeft de Duitse kartelautoriteiten gevraagd om te beoordelen of de prijsverlagingen een gevolg zijn van een te grote marktmacht.

Veel Duitse melkveehouders voelen zich in hun voortbestaan bedreigd door de lage melkprijzen, denkt de Duitse boerenbond. ”Door de stijging van alle kosten voor de productie van melk is een melkprijsverlaging onacceptabel”, stelt Gerd Sonnleitner, voorzitter van de Duitse boerenbond.

De Duitse boerenbond eist dat de Duitse supermarktketens hun prijzen voor zuivelproducten weer verhogen. Daardoor kunnen de Duitse melkveehouders weer een redelijke melkprijs ontvangen. Duitse zuivelfabrieken zijn volgens de boerenbond niet in staat om een redelijke prijs voor de melk te bedingen bij de supermarkten. "Zij moeten zich verenigen om betere prijzen te krijgen bij de supermarktketens", stelt Sonnleitner.

De European Milk Board wil acties in heel Europa voor een hogere melkprijs.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Het wordt hoog tijd dat we gaan ingrijpen en niet alleen maar huilen. Willen we een hogere melkprijs realiseren dan moet er actie worden ondernomen en dan doet iedereen mee. Zoniet moet men zich er diep voor schamen en als ik hun was de collega niet meer onder ogen durven komen.

 • no-profile-image

  Berend

  De DDB is er klaar voor.
  Waar blijft een reactie van LTO.
  Doen natuurlijk weer niets, maar moeten wel reageren.

 • no-profile-image

  Paul

  nou, Freek uit Nieuw Zeeland, de kosten liggen hier veel hoger, en de regelgeving is hier wat aan de strenge kant.

 • no-profile-image

  c

  zie hier weer de duitsers, die doen er tenminste wat aan en zijn innovatief. laat de rest van europa eens hier ook leer uit trekken en niet alles door een verkapt amerikaans systeem alles opleggen

 • no-profile-image

  gert

  gewoon geen melk meer leveren aan de fabriek die de kaas aan aldi levert

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Diegenen die hier aan meedoen moeten eerst maar eens bewijzen dat ze hun quotum niet gaan overschrijden en daar ook nog de hoeveelheid melk die ze weg laten lopen nog van aftrekken, anders zegt mij zo'n actie helemaal niks. En doe ik er zeker niet aan mee.

 • no-profile-image

  freek

  ik begrijp niet hoe kan je melk produceren tegen die prijs ik kan mensen die het voor 12.50 per 100 kilo zonder mais of krachtvoer

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het zijn niet alleen woorden. 85% van duitse melkveehouders is lid van BDM, hiervan heeft op dit moment 88% voor gestemd. Dit zijn cijfers die officieel nog niet bekend gemaakt worden. Van die 12% waarvan ik ook een ben, hebben zich al een aantal bekeerd door de prijzen die bekend gemaakt zijn voor de maand april, we breken de 30 ct door. Misschien moeten we samen toch een front vormen tegen de supermarktbobo's en allemaal denken aan leverstop, wat kan ons overkomen? Kwaaie gezichten van melkfabrieken? Kom nou er wordt voor minder gestaakt.

 • no-profile-image

  gert

  het mag niet zo zijn dat de nederlandse zuivelindustrie de duitse supermarkten gaat bevoorraden bij een eventuele leveringstop van duitse boeren.

 • no-profile-image

  meelkveehouder

  Ik ben benieuwd of het alleen bij woorden blijft. Als het effect heeft, wordt misschien de trend gezet voor de rest van Europa

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien goed om als Nederlandse melkveehouders mee te doen als het bij de duitsers doorgaat, dan kan het effect van deze actie nog veel groter worden

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.