Home

Achtergrond 6 reacties

Duits standpunt over slaghameren onduidelijk

Duitse slachterijen eisen op instigatie van de Qualität und Sicherheit-organisatie (QS) dat vleesvarkens uit Nederland een slaghamermerk krijgen.

Dat zegt exporteur Jan Schuttert in Ommen. Met een slaghamermerk blijven de varkens ook na de slacht herkenbaar en kan de herkomst vastgesteld worden.

Schuttert werd deze week in Zwolle door de politierechter veroordeeld tot een onvoorwaardelijke boete van 750 euro voor het illegaal slaghameren van varkens voor Duitsland. Het gebruik van de slaghamer is in Nederland al jaren verboden. Tot nog toe werden exporteurs in soortgelijke gevallen door de rechtbank schuldig bevonden zonder strafoplegging. Vorige week legde de rechter in Roermond nog een voorwaardelijke boete op.

Bij beheerders van de IKB-systemen in Nederland is niet bekend of QS de eis van de slaghamer stelt. QS heeft de IKB-regels als gelijkwaardig erkend. Volgens de Duitse wet wordt een slaghamermerk ook niet als eis gesteld.

Vincent Cornelissen van het Controlebureau Dierlijke Sector, de beheerorganisatie voor IKB varkens, stelt dat QS de mogelijkheid heeft een extra eis te stellen boven de IKB-eis. Directeur Mark Logtenberg van de Groene Belangenbehartiger, de beheerorganisatie van IKB Nederland Varkens, is voorstander van een systeem van tatoeëren, vergelijkbaar met wat in de fokkerij wordt gebruikt.

Het slaghamerprobleem is eerder aangekaart bij het ministerie van landbouw. "Het ministerie moet met de Duitse overheid afspraken maken. Ook met andere landen die vleesvarkens afnemen moeten goede afspraken worden gemaakt", zegt Annechien ten Have van LTO varkenshouderij. "De identificatieproblematiek moet verder worden bekeken in het licht van het ingrepenbesluit." Het ministerie van landbouw kon gisteren niet reageren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Annechien

  Het vervangen van een slachtblik door een slaghamer is inderdaad niet moeilijk. Het mag alleen niet vanuit de Nederlandse wet. In Duitsland mag dat wel. Het is vreemd dat in één EU de wetgeving niet gelijk is. Daarom is het een taak van de Nederlandse overheid om dit met de Duitse overheid te bespreken en dit punt op te lossen. De situatie nu is onwerkbaar en onpraktisch. Bovendien is het hypocriet: voor de Nederlandse wet hebben we de zaak geregeld, maar in de praktijk krijgen geexporteerde vleesvarkens een extra merk. Hoezo dierenwelzijn?

 • no-profile-image

  bennie

  Helemaal met je eens, maak je er dan ook hard voor in den haag, boeren willen resultaat, ipv het hele kliekjes gedoe daar met die vion's. Hetzelfde als de klepkeuring, wie treft deze, de varkenshouder die net €150 per vracht meer beurde als ze naar duitsland gingen. En nu is dat niet meer interessant, dank je wel bureaucratie. Maak je daar nu eens hard voor.. Prettig weekend

 • no-profile-image

  j

  kunt u mij de rechterlijke uitspraak volledig toesturen

 • no-profile-image

  bennie

  ze hebben toch al een (geel)blik in, vooral bij gesloten bedrijven is het onzinnig om nog een extra slachtblik aan te brengen. tevens blijft een slaghamer langer zichtbaar op het karkas, oren worden op een gegeven moment afgesneden dus korter traceerbaar.

 • no-profile-image

  j

  een slachthamermerk is helemaal niet uniek. elk nummer kan er aangebracht worden.
  een slachtblik is wel uniek: een ubn nummer en een volgnummer.tracering met een slachtblik is daarmee traceerbaar en een slachthamermerk zeker niet!!

 • no-profile-image

  bennie

  hoezo 'tegen het licht houden in het kader van het ingrepenbesluit, aldus annechien ten have'? een slachtblik vervangen voor een slaghamer hoeft toch niet zo moeilijk te zijn!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.