Home

Achtergrond 266 x bekeken

Droog, warm weer laat eindelijk poten aardappelen toe

Akkerbouwer Hans Ottens vult de voorraadbak van zijn pootmachine.

Het zijn nu drukke tij­den voor hem. De fabriekers moeten snel de grond in. Normaliter poot hij begin april, maar door het natte en relatief koude weer moest het poten een tijdje worden uitgesteld. Ottens is sinds een paar dagen bezig. Zijn broer Henk, die even verderop aan de Kalkwijk woont, had de poot­machine eerst in gebruik. Ook die teelt fabrieksaardappelen en poters (ook fabrieksaardappelen) voor ei­gen gebruik. Het poten loopt met de huidige weersomstadigheden mooi vlot. Soms blijven er toch een paar poters boven de grond liggen. Dan grijpt zijn vrouw Sina in. Die loopt het veld na en poot deze aardappelen met de hand. Foto Dennis Beek

Wetenschappers en praktijkmensen uit de hele wereld ontmoetten elkaar gisteren op de kennismarkt in de PPO-vestiging in Lisse. Foto Annette Lameijer

Melkveehouder Bart Lubbers ploegt 1,5 hectare land in Velp om daar vervolgens mais van het ras Abriko in te zaaien. Hij heeft een melkveebedrijf met 110 melkkoeien en 80 stuks jongvee in Arnhem. De grond in Velp is alleen bedoeld voor het inzaaien van mais. "Daardoor kan ik mijn koeien in de winter snijmais bijvoeren", zegt Lubbers. Hij hoopt dat de opbrengst van het stuk land goed is. De weersomstandigheden bij het inzaaien waren gisteren in ieder geval goed. Foto Florian Braakman

De Friese loonwerker en akkerbouwer Wim Schokker be­sproeit de hoofdbloei van zijn koolkzaadplanten tegen schimmels en ziekten. In totaal teelt Schokker op 5 hectare koolzaad op een van een veehouder gehuurd land. De oogst gaat waarschijnlijk naar de Oliemolen Harlingen. De olie wordt gebruikt als brandstof. Het restant, de zogehe­ten perskoek, is eiwitrijk en hoogwaardig krachtvoer voor koeien. Begin augustus verwacht Schokker te oogsten. Foto Alex de Haan

Milieudefensie hoopt dat in navolging van de Hoeksche Waard ook andere plannen voor nieuwe bedrijventerreinen wor­den afgeblazen. De milieugroepe­ring voerde donderdag opnieuw ac­tie tegen de komst van de bedrij­venterreinen en leverde kruiwa­gens vol aarde af bij de Tweede Kamer. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.