Home

Achtergrond 1 reactie

Derde partij rabarber sinds december dankzij folietunnels

Rabarberteler Erwin Schroijen haalt alweer de derde partij rabarber van het land sinds december.

Dankzij folietunnels groeit de rabarber sneller en kan het vroeg geoogst worden. "In december hebben we de eerste partij geoogst. Die is onder glas en in het donker gegroeid. Nu groeit het in folietunnels. We hebben ongeveer 8.000 meter aan tunnel staan hier in Haler", zegt de teler. De rabarber is bijna van het land. "Het gaat nu de handel in, maar de prijs die ik ervoor krijg is heel slecht door het slechte weer." Naast rabarber heeft Schroijen nog graan. Voorheen teelde hij asperges, maar dat doet hij dit jaar voor het eerst niet meer. "Ik ben er op tijd mee gestopt. Je moet er enorm in investeren en de prijzen zijn dit jaar bedroevend. Ik ben blij dat ik ze niet meer heb."
Foto Twan Wiermans

Melkveehouder Sjaak Neeleman in het Groningse Scheemda maakt de eg weer vast aan het frame. De eg was losgeschoten na het slepen van de weide. Dat slepen is nodig om het gras weer wat open te krijgen na het strooien van kunstmest. Bovendien verdwijnen de molshopen na het slepen. Sjaak houdt tachtig melkkoeien met bijbehorend jongvee op 33 hectare land met zijn vrouw Agnes en zijn broer Jan. Na het slepen kunnen de koeien binnenkort de wei weer in. De dieren hebben deze winter op stal gestaan. Foto Koos van de Spek

Medewerker Eric Huizenga controleert opgekweekt uitgangsmateriaal in de kas van graanveredelaar Semundo in het Groningse Hornhuizen. Deze dochteronderneming van Mansholt Veredelingsbedrijf produceert uitgangsmateriaal voor het Duitse aardappelhandelshuis Europlant. "Vorig jaar hebben we met een halve kas uitgebreid", vertelt Huizenga. "Wij doen vooral graanveredeling bij Semundo. Daarom passen de miniknollen voor de aardappelen er zo goed bij. Het risico op ziekten is beperkt." Foto Jan Bouwman

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken krijgt een rondleiding in een gesloten kas van tuinbouwbedrijf BiJo in het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande. BiJo is het bedrijf van de familie Jonker. Het richt zich op het telen, snijden en verpakken van biologische groente. De gesloten kas moet in 2010 op honderd procent duurzame wijze gestookt worden, is het streven. BiJo levert een gevarieerd assortiment biologische producten dat zich uitstrekt van bladgewassen tot versgesneden en verpakte gemaksgroenten. Foto Fred Libochant

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    R. Coolen

    Ja persoonlijk geloof ik dat Dhr. Schorijen de voor hem zeer bekende genetisch gemanipuleerde aaltjes techniek gebruikt. Deze ergonomisch- en plactarische tuinmetode zorgt in binnen en buitenland voor veel succes.

Of registreer je om te kunnen reageren.