Home

Achtergrond 2 reacties

Derde hoogleraren Wageningen UR gesponsord

36 procent van de hoogleraren aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum wordt direct of indirect gefinancierd door externe partijen.

Wageningen UR voert daarmee de ranglijst van Nederlandse universiteiten aan, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Bijna een kwart van de 5481 leerstoelen in Nederland wordt betaald door een derde partij, waaronder ook overheden.

De vermenging van wetenschap en commercie brengt volgens de krant het gevaar met zich mee dat bedrijfsberichten als wetenschappelijke kennis worden verspreid. VU-hoogleraar Martijn Katan zegt dat dit het aanzien van de wetenschap schaadt. Hij pleit voor strenge regels om belangenverstrengeling tegen te gaan.

De Volkskrant haalt het voorbeeld aan van de door Nederlandse Zuivel Organisatie gefinancierde leerstoel van bijzonder WUR-hoogleraar Toon van Hooijdonk, die een oratie hield over hoe gezond melk is. In het persbericht daarover werd ook niet vermeld dat hij werkzaam is bij Campina. De Volkskrant suggereert dat de inhoud van zijn oratie op voorhand vaststond: "Het is logisch dat melk dan gezond is - wij van WC-eend adviseren immers WC-eend."

Uit het onderzoek blijken Rabobank Nederland en DSM de grootste sponsors van de wetenschap te zijn: zij financieren elk 15 bijzondere of parttime hoogleraren.

Zie ook: Plasterk eist openheid over betalingen hoogleraren

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boerke

    Helemaal mee eens grensboerke. En wat heeft bij de onwetende brave burger impact? Juist ja; "volgens onderzoek", " volgens drs. dr. prof. huppelepup" etc. etc. etc. Daarom worden ze ook gesponsort door de Rabobank; hou jij ze dom, dan hou ik ze arm.

  • no-profile-image

    Grensboerke

    Waarom zouden universiteiten roomser zijn dan andere onderzoeksinstituten. Tegenwoordig is er waarschijnlijk geen een meer die niet van te voren weet wat de uitslag is. En diegene die door de overheid gesponsord worden, weten het al zeker voordat ze beginnen. Zoals het LEI en het NMI.

Of registreer je om te kunnen reageren.