Home

Achtergrond 4 reacties

Criminelen jagen met honden illegaal op wild

Georganiseerde groepen jagen met speciaal daarvoor afgerichte honden op grote schaal illegaal op wild.

Konijnen, hazen en reeën wordt daarmee "voor de kick'' ernstig leed toegebracht. De jacht is volgens politie en justitie te kwalificeren als georganiseerde criminaliteit en vindt vooral in het zuiden en zuid-oosten van Nederland plaats.

Dit bleek gisteren uit een reportage van het tv-programma Nova, dat de hand wist te leggen op door de 'jagers' zelfgemaakte videobeelden. Daarop is onder meer te zien hoe meerdere honden achter hazen en konijnen aan jagen, onder luid gejoel van de hondeneigenaren.

De illegale jacht gaat het hele jaar door, ook als dieren drachtig zijn. De 'jagers' gaan vaak in grote groepen op pad, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal geprepareerde auto's. De groepen gaan gestructureerd en georganiseerd te werk, aldus politie en justitie. Een aanzienlijk aantal deelnemers is met politie en justitie in aanraking geweest voor andere feiten.

Nieuw is het verschijnsel niet. "Het gebeurt al tientallen jaren'', aldus Ad Bogers van de politie Brabant Zuid-Oost in Nova. De jagersgroepen zijn vaak lastig te pakken, omdat getuigen veelal uit angst niet met bruikbare informatie naar de politie durven te stappen. De 'jagers' zouden niet schromen geweld te gebruiken om uit handen van de politie te blijven.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel zei in Nova dat de opsporing van de jagersbendes prioriteit verdient, waarbij recherche en arrestatieteams moeten worden ingezet. "Dit mag gewoon niet meer voorkomen.'' Zijn PvdA-collega Ton Heerts opperde militairen te laten meepatrouilleren met jachtopzieners.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gijs

  dit soort komt overdag doodleuk en poeslief oude metalen opladen en niet zelden s nachts de rest wat ze gebruiken kunnen , ze knippen rasters kapot en lenen je tractor als ze vast geraken .
  je brengt je oud ijzer beter zelf weg want vroeg of laat word het vertrouwen beschaamd .

 • no-profile-image

  Haas

  Het woord jagers hoort in dit verhaal helemaal niet thuis. Het zijn stropers. De politie weet heel goed waar dit soort lieden te vinden zijn. Maar durft / mag vaak geen aktie ondernemen omdat ze ""vuurgevaarlijk zijn". Heel af en toe word er wel eens een kamp opgerold, dan zie je van die huilende moeders op tv waar onze diensdoeners zomaar zijn binnengestormd. De vangst is vaak wat kleine wietplantages en wat vuurwapens. De lange honden mogen ze dan houden....

 • no-profile-image

  Ani12

  Hoe oud zijn die beelden eigenlijk. Aan de kleding en de auto te zien niet echt recent. Maak mij niet wijs dat de rechthebbende jagers dan geen melding zouden doen.

 • no-profile-image

  wvh

  De politie moet gewoon de honden in beslag nemen en afmaken.De baasjes moeten een verbod krijgen om honden te houden,want die zijn echte criminelen die nergens iets om geven.Maar ja we hebben in Nederland een zieke Justitie en er gebeurd dan toch weer niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.