Home

Achtergrond 224 x bekeken 2 reacties

Cosun verwacht circa 3.000 hectare extra bieten

Cosun verwacht dat akkerbouwers 2.000 tot 3.000 hectare extra bieten zaaien, omdat de surplusregeling vorige week is aangepast.

Dochterbedrijf Suiker Unie vindt dit een stap in de goede richting om een tekort aan bieten te voorkomen.

Telers mogen dit seizoen twee keer hun hoeveelheid quotumbieten leveren. Voor al deze bieten betaalt Cosun de quotumprijs. De prijs voor surplusbieten ligt op 20 euro per ton. De basisprijs voor quotumbieten van oogst 2007 was 35 euro per ton.

Cosun nam dit besluit omdat te weinig bieten werden gezaaid. Suiker Unie moet dit jaar 140 miljoen euro heffing betalen aan Brussel voor de herstructurering van de suikerindustrie, ongeacht of Cosun het suikerquotum volmaakt. Een tekort aan bieten zou daardoor zwaar drukken op de resultaten van Suiker Unie en leiden tot een lagere bietenprijs.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, schat dat 2.000 tot 3.000 hectare extra bieten wordt gezaaid. "De actie heeft succes. Of we hiermee voldoende bieten naar onze fabrieken krijgen hangt af van het groeiseizoen. Maar het is een grote stap in de goede richting. Telers kunnen zich nog melden hiervoor. Er is genoeg zaaizaad."

Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, stelt dat de wijziging van de surplusregeling zuur is voor telers die dit jaar bietenquotum hebben gekocht, omdat ze twee keer hun quotum mogen leveren tegen de quotumprijs. "Er zijn ongeveer 700 transacties geweest. Telers kopen quotum voor de lange termijn. Maar voor dit jaar was de aankoop niet nodig geweest."

Directeur Rien Geuze van de Limburgse telerscoöperatie Covas schat dat in zijn werkgebied ongeveer 150 hectare bieten extra zijn aangemeld. "Er is drie keer zoveel nodig. Telers vragen hier veel informatie over. Er is nog zaad van vier of vijf geschikte rassen beschikbaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet piraat

  Meneer van Roessel, ik zie het als verraad wat Cosun doet ten opzichte van telers die qouta hebben bijgekocht. Niet meer en niet minder. Het lijkt nergens op wat er gebeurt.
  Volgens mij hebt u stage gevolgd bij de AVEBE.

 • no-profile-image

  ed

  En maar klagen, als we slechts 84 % mogen zaaien klagen we, mogen we 200% zaaien, klagen we nog. Wat willen we nu? Met duidelijkheid en rust in de tent is nog nooit wat te verdienen geweest in de akkerbouw, juist het onverwachte maakt het leuk en zorgt voor soms een extraatje. Ga zo door cosun, volgend jaar weer half april bekent maken dat we 200% mogen zaaien. Het aardappelareaal kan nog flink krimpen op mijn bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.