Home

Achtergrond 10 reacties

Cosun verhoogt prijs surplusbieten

Cosun betaalt dit jaar voor surplusbieten de veel hogere prijs van quotumbieten.

De coöperatie hoopt zo akkerbouwers over te halen meer bieten te zaaien. Cosun heeft nooit eerder deze maatregel genomen.

Omdat de bieten laat worden gezaaid vanwege de regen van de afgelopen weken, vreest Cosun dat in het najaar te weinig bieten naar de fabrieken komen. Dat is nadelig omdat Cosun dit jaar 140 miljoen euro heffing moet betalen aan Brussel voor de herstructurering van de Europese suikersector, ongeacht of Cosun het suikerquotum vol maakt.

Daarom betaalt Cosun voor de surplusbieten van oogst 2008 de ledenprijs voor quotumbieten. Surplusbieten zijn bieten die akkerbouwers leveren bovenop hun toewijzing (dat deel van hun quotum waar ze de quotumprijs voor krijgen). De prijs voor surplusbieten ligt op 20 euro per ton. De basisprijs voor quotumbieten van oogst 2007 was 35 euro per ton.

Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer, bestrijdt dat de maatregel te laat komt. "Als we dit eerder hadden besloten hadden we mogelijk te veel bieten gekregen."

Akkerbouwer en LTO-bestuurder Jaap Maarsingh uit Zeewolde, denkt de maatregel kan werken. "Als boeren nog zomergraan moeten zaaien kunnen ze schuiven. Maar bij veel akkerbouwers ligt het bouwplan al vast."

Een teler uit Drenthe, die anoniem wil blijven, denkt dat Cosun te laat is. "De ex-leveranciers aan CSM hebben krap gezaaid omdat ze niet de toeslag krijgen op de bietenprijs uit de niet-suikeractiviteiten van Cosun. Als Cosun dat had veranderd, waren er wel voldoende bieten gezaaid."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Juist W.Steenbergen helemaal mee eens, en dat heet nou cooperatie. Ze naaien je waar je bijstaat.

 • no-profile-image

  N.R.

  Waarschijnlijk te weinig bieten, dat is nu mosterd na de maaltijd... Er is nu mischien hoop dat de campagne op normale tijd stopt daar is niets mis mee. Te veel bieten worden mischien pas in juni opgehaald wie zal het zeggen, inmiddels is NIETS onmogelijk gebleken!!!

 • no-profile-image

  suikerkontje

  Over een JoJo beleid gesproken!!!!

 • no-profile-image

  Örjan

  Knolselderijplanten en uienzaad te koop

 • no-profile-image

  sjeng

  Leuk, dan eis ik ook voor het vrijwillig doorgeschoven suiker deze prijs. Mijn vrijwillige doorschuiving is besloten op basis van het verleden. Surplusbieten zijn bieten welke afgezet moeten worden buiten de suikerindustrie en kunnen dus nooit een gelijke prijs opbrengen (in huidige situatie). Vandaar mijn beslissing vrijwillig door te schuiven.
  Nu zijn we genaaid.
  Zijn dit stuiptrekkingen van de Nederlandse suikerindustrie?
  Ben het trouwens met ww eens, dat de meesten het bouwplan vast hebben staan en niet meer kunnen wijzigen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Cosun moet dit jaar 140 miljoen euro betalen voor herstructurering van de Europese suikersector. En dat op een areaal in 2008 van ca 70.000 ha suikerbieten in Nederland. Rekent u even mee?
  € 140.000.000 gedeeld door 70.000 ha en je komt op € 2000,- per ha suikerbieten. Je maakt mij niet wijs dat de EU € 2000,- per ha nodig heeft om de Nederlandse suikersector te herstructureren. Met hoeveel plezier moet je nu nog een ha suikerbieten telen? Wetende dat je als boer het werk en het risico daar voor hebt. Terwijl de EU er met de (woeker) winst vandoor gaat en de consument te veel voor suiker laat betalen.

 • no-profile-image

  boer biet

  Eerst voor miljoenen quotum opkopen, en dan tegen de overbijvende telers zeggen, teel maar het dubbele. Wie kan dit nog rijmen? Het resterende quotum van de blijvers is daarmee in feite waardeloos. Wie vergoedt dat?

 • no-profile-image

  w de w

  Eeen echte ondernemer heeft ze bouwpaln allang rond.En zal dus niet meer bieten kunnen zaaien.daarnaast is in het zuid westen al het zomergraan gezaaid.En kunnen telers niet van andre contracten onderuit bv erwten/vlas cichorei etc

  Tevens wil ik de directie bedanken voor dit besluit.Als ik dit had geweten had ik de pas aanschafte bieten qotum niet gekocht omdat bieten handel nu ongedaan wordt gemaakt.

 • no-profile-image

  Cest

  De teler uit drenthe heeft gelijk de CSM boeren moeten de kas van de Cosun boeren spekken

 • no-profile-image

  melk

  Het sta er niet meer van te kijken als ze met de melk ook zoiets in petto hebben.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.