Home

Achtergrond

Copa-Cogeca hekelt visie Wereldbank op landbouw

De Wereldbank is inconsequent wat betreft haar visie op landbouw en onderkent de werkelijke oorzaken van de hoge voedselprijzen onvoldoende.

Dat schrijft de Europese landbouworgansiatie Copa-Cogeca in een kritisch artikel. Volgens Copa-Cogeca de opstelling van de Wereldbank door de jaren heen inconsequent. "Nog in 2003 was de Wereldbank officieel gekant tegen elke vorm van landbouwondersteuning, of het nu om onderzoek, voorlichting of productie ging."

Volgens Copa-Cogeca doorgrondt de bank, een bijzonder machtige kredietverlener aan ontwikkelingslanden, het belang van de landbouw nog niet. Zo staat in een recent rapport dat de toegenomen productie van biobrandstoffen de voedselprijzen mede omhoog heeft geduwd.

Copa-Cogeca benadrukt daarentegen dat slechts één procent van de wereldwijde tarweproductie voor biobrandstoffen worden gebruikt. In een verklaring stelt de organisatie dat de werkelijke reden een kwestie van overvraag is naar voedsel. De productie op de boerderij is door de hoge prijzen voor energie, diervoeder en mest tevens een stuk duurder geworden.

Copa-voorzitter Jean-Michel Lemétayer ziet een groeiend probleem voor Europeanen zelf, dat nog onvoldoende erkend wordt. "De honger die we dachten te hebben gestild, komt langzaam terug."

Lemétayer stelt dat in potentie 74 miljoen Europeanen die onder de armoedegrens leven behoefte hebben aan enige vorm van ondersteuning om aan voedsel te komen.

Volgens Cogeca-voorzitter Gert van Dijk wordt ook het boerenbestaan ondanks de hoge prijzen niet direct eenvoudiger."Hoe, bijvoorbeeld, kunnen langetermijninvesteringen worden gedaan in de context van snel veranderende agrarische markten?"

Of registreer je om te kunnen reageren.