Home

Achtergrond

Cooperatie De Valk keert 3 euro per ton voer uit

Coöperatie de Valk in Lunteren keert aan de leden 3 euro per ton diervoerafname in 2007 uit.

Dit heeft de coöperatie bekendgemaakt. In totaal keert De Valk 5 ton uit aan de leden. De Valk maakte deze week de jaarresultaten bekend aan de leden en stelde het jaarverslag vast. De coöperatie had in 2007 een goed jaar.

De voerafzet steeg met 12,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale mengvoerafzet kwam uit op 256.000 ton, bij een netto omzet van 61,5 miljoen euro. In 2006 was de omzet 48 miljoen euro. De nettowinst na belasting bedroeg 3,1 miljoen euro. Vorig jaar was dat 340.000 euro.

Volgens directeur Bart Eggink komt de winst dit jaar een stuk hoger uit door de goede resultaten bij dochter broederij Lagerweij in Lunteren en de verkoop van het grootste deel van de deelneming in Cebeco. Volgens Eggink is twee derde van de nettowinst toe te schrijven aan de verkoop van het Cebeco belang en een derde aan Lagerweij.

De Valk voegt 3 miljoen euro toe aan het eigen vermogen. Dat groeit van 7 miljoen naar 10 miljoen euro. Het percentage eigen vermogen in de onderneming stijgt van 44,3 procent naar 55,7 procent. De coöperatie wil het eigen vermogen versterken omdat er hard wordt gewerkt aan nieuwbouw en uitbreiding van de productiecapaciteit. De huidige productiefaciliteiten zitten zo langzamerhand aan de top van hun capaciteit.

Volgens Eggink komt het er op neer dat de coöperatie de winst die het bedrijf heeft gemaakt op de verkoop van voeders geheel uitkeert aan de leden. De productie van De Valk bestaat voor twee derde uit pluimveevoeders. Varkensvoer is goed voor 25 procent en 10 procent van het voer is voor rundvee, schapen en geiten.

Het afgelopen jaar investeerde De Valk in verbeteringen van de tracking and tracing, en in een systeem voor de fijndosering van mineralen en andere technische aanpassingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.