Home

Achtergrond 3 reacties

Coop over op vlees van niet-gecastreerde varkens

In de supermarkten van Coop en SuperCoop ligt vanaf 14 april hoofdzakelijk varkensvlees met het milieukeur in de schappen.

Het vlees is afkomstig van niet-gecastreerde varkens, zo maakte het concern vandaag bekend.
Het milieukeur garandeert dat de dieren op een voor mens, dier en milieu zorgvuldige manier zijn gehouden. CoopCodis neemt hiermee een voorschot op de door het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aangekondigde koerswijzing. Vanaf 1 januari 2009 verkopen de supermarkten namelijk geen vlees meer van varkens die onverdoofd zijn gecastreerd. Het CBL noemt dit initiatief prima. "1 januari is de uiterlijke datum, maar alles wat eerder kan, is mooi meegenomen''.

Varkens worden gecastreerd om te voorkomen dat het vlees vies gaat ruiken. Zonder castratie geeft 5 tot 10 procent van het vlees van de mannelijke varkens een penetrante geur af als het wordt gebraden.
De Coopsupermarkten vervangen eigenlijk al het varkensvlees door vlees met het milieukeur. "We hebben dit vorig jaar al aangekondigd, maar nog niet getest. Klanten hoeven hier niet extra voor te betalen, dus we zijn niet echt bang dat het niet aanslaat'', aldus een woordvoerder. In andere supermarkten ligt naast vlees met een milieukeur nu ook nog 'gewoon' vlees. Jumbo bijvoorbeeld kent al Jumbo bewust, vlees van ongecastreerde varkens dat het beter leven-keurmerk van de Dierenbescherming heeft. Die organisatie verbond eenzelfde keurmerk aan de Volwaard-kip, sinds begin 2007 een alternatief voor biologisch of gangbaar kippenvlees.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenfokker

  als het zo door gaat met de prijsen van varkens en biggen hoeven wij niet meer te castereerden van dan zijn er geen varkenfokkers meer over dus ook geen biggen om te castereerden.

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  niet gecastreerde varkens verkopen, dat is pas een echte oplossing.
  Want verdoofd castreren is GEEN verbetering van het dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Martin

  De consument betaald niet meer voor het vlees van verdoofd gecastereerde varkens, maar de varkenshouder(s) hebben wel meer werk en onkosten! Hoe worden die dan extra betaald?

Of registreer je om te kunnen reageren.