Home

Achtergrond

Controleurs in actie op overwegen

De spoorwegpolitie en ProRail houden vandaag een landelijke controleactie op overwegen.

De spoorbeheerder en de spoorwegpolitie willen met deze controles het aantal ongelukken en bijna-ongelukken op kruisingen van wegen met spoorwegen verder terugbrengen. De controleurs worden vooral ingezet op plekken waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Ze zijn vandaag onder meer actief in Diemen, Boxtel, Harderwijk en Dordrecht.

Vorig jaar kwamen negentien personen om het leven door ongevallen op spoorwegovergangen. Van deze dodelijke slachtoffers waren er tien jonger dan 21 jaar. Naast deze fatale incidenten raakten nog zestien mensen gewond en deden zich 72 aanrijdingen en honderden bijna-ongelukken voor.

ProRail is de beheerder van het Nederlandse spoor en daarmee verantwoordelijk voor de veiligheid op en rond het spoor. "We hebben regelmatig te maken met ongelukken op spoorwegovergangen en mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk het kan zijn als je nog even onder de spoorbomen door duikt'', aldus een woordvoerster van ProRail.

De spoorbeheerder spant zich op verschillende manieren in om ongevallen te voorkomen. Zo wordt het spoor zoveel mogelijk afgeschermd voor onbevoegden. Overgangen zijn in de loop van de jaren steeds veiliger gemaakt. En er worden geregeld controles gehouden en boetes opgelegd aan personen die zich schuldig maken aan roekeloos gedrag. Ook bezoekt ProRail scholengemeenschappen om voorlichting te geven over de gevaren op en langs het spoor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.