Home

Achtergrond

Consumentenbond kraakt "slimme'' energiemeter

Het wetsvoorstel om heel Nederland in zes jaar tijd aan een "slimme'' energiemeter te hangen, is vandaag in een hoorzitting van de Tweede Kamer gekraakt door de Consumentenbond.

De nieuwe slimme meter moet van kwartier tot kwartier inzicht geven in het verbruik en daarmee de consument aanzetten tot energiebesparing. "Slimme propaganda'', zei Michiel Karskens van de Consumentenbond.

Het leidt tot een "stijging'' van het verbruik in plaats van de beoogde afname. De nieuwe digitale meters verbruiken meer energie dan de bestaande meters, maar leiden niet tot de gewenste gedragsverandering van de consument.

De nieuwe meters moeten alle bestaande elektriciteits- en gasmeters vervangen. De Consumentenbond deed een "dringend beroep'' op de Tweede Kamer om het verplichte karakter uit het wetsvoorstel te schrappen.

De nieuwe slimme meter zal in verbinding staan met andere apparatuur en zogeheten data servers, waardoor het energieverbruik vergelijkbaar is met dat van internet. Dat hogere verbruik zal dus moeten worden goedgemaakt door gedragsverandering van de huishoudens, maar daar heeft de Consumentenbond een hard hoofd in. Energiebewuste mensen hebben volgens hem geen slimme meter nodig om te besluiten tot spaarlampen of isolatie.

Door de slimme meter hoeft een meteropnemer niet meer de deuren langs, maar volgens de Consumentenbond zullen de mensen wel vaker een monteur voor hun deur zien. De nieuwe meters gaan geen 25 jaar mee, maar 15 jaar, en zijn bovendien veel gevoeliger voor storingen.

EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, is wel positief over de slimme meter. Hun klanten zullen aan de hand van de meterstanden regelmatig informatie krijgen over het verbruik en mogelijkheden tot besparing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.