Home

Achtergrond

Consumenten kopen meer biologische aardappelen

Consumenten kochten vorig jaar voor 27,8 miljoen euro aan biologische aardappelen.

Dat is 8,4 procent meer dan in 2006. Van de totale afzet aan biologische AGF (aardappelen, groenten en fruit) nemen de aardappelen 21 procent voor hun rekening.

Dat blijkt uit de Bio-Monitor van brancheorganisatie Biologica. Van de totale aardappelverkoop is 6,4 procent biologisch geteeld. Bij groenten is het biologische aandeel 4,8 procent en bij fruit is 1,7 procent afkomstig van biologische bedrijven.
Volgens Arend Zeelenberg, ketenmanager van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw, scoren aardappelen met het marktaandeel goed. "Maar de kwaliteit in de winkelschappen kan beter. Dat kan door de omzetsnelheid in de winkels te vergroten. Dat kan worden bereikt met extra promotie, een betere verpakking en een betere kwaliteit aardappelen. Vooral phytophthora is een probleem voor biologische aardappelen. Door de phytophthoradruk zijn vorig jaar de aardappelen vroeg gerooid. Ze zijn dan nog niet rijp en dat benadeelt de kwaliteit."

De supermarkten verkopen meer dan 60 procent van de biologische aardappelen. Het omzetaandeel van de speciaalzaken is 20 procent. De catering gebruikt weinig biologische aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.