Home

Achtergrond 288 x bekeken 6 reacties

Complete kolder

Van jongs af aan ben ik een liefhebber van de natuur. Tot ongeveer tien jaar geleden kon ik genieten van een haas op het kale land of van een fazant.

Ik kon genieten van twee reeën, die tegen de schemering uit de bosrand tevoorschijn kwamen of van de kievieten die in het voorjaar bezig waren hun nesten te maken om vervolgens met engelengeduld het broedsel te beschermen. En als ik ’s avonds laat nog een rondje reed langs onze akkers trof ik aan de kant van de weg geregeld een paar wilde varkens met biggen aan. Maar dat was vroeger. Sinds mensen met stropdassen het wildbeheer hebben overgenomen van de jager en de boer is het evenwicht zoek. Deze lieden denken het beter te weten. Zij verklaarden de vos tot een beschermde diersoort. En weg zijn de kievieten. Opgevreten. Waar ik vroeger in het voorjaar op een perceel wel twintig tot vijfentwintig nesten telde en die met zorg in tact liet, heeft de vos daarmee korte metten gemaakt.
Idem dito met de hazen, fazanten en andere kleine dieren. Wie beschermt hier de natuur? Het is toch van de zotte dat je een dier dat geen natuurlijke vijand heeft gaat beschermen. Die vos kan heel goed voor zichzelf zorgen en de jager die met beleid ervoor zorgt dat er niet teveel vossen komen, is pas een echte goede natuurbeschermer.
De populatie van de wilde zwijnen groeit ieder jaar. Vorig jaar was het al heel gewoon om 's avonds en 's nachts tientallen wilde varkens langs de provinciale wegen aan te treffen. Dit voorjaar is het nog een graadje erger. Zeugen met tientallen biggen wroeten en scharrelen bij daglicht langs de bermen. De A1 bij Apeldoorn heeft men er al even voor moeten afsluiten. Straks gaan we aardappels poten en maïs zaaien. Maar tegelijk moeten we de afrasteringen in orde maken, want anders zijn de poters weg alvorens ze gekiemd zijn en komen hele stukken maïs niet eens op. Wilde zwijnen, dassen en herten doen er zich te goed aan. Inderdaad het Faunafonds vergoedt de schade. Maar het Faunafonds betaalt niet de afrastering en al het extra werk. Het is toch van de zotte dat de boer afrasteringen moet maken omdat de wildbeheerders er niet voor zorgen dat de dieren niet op andermans grond komen. Mijn koeien komen toch ook niet op het land van de buurman? Complete kolder!

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bussy-girl

  Wildbeheer moet meer en beheerst geschieden, al die onzin van behoud (pvv) die arme wilde zwijntjes.
  Niks zielige hertjes een beheersbare wildkudde en geen voortwoekerende wilde beestenbende

 • no-profile-image

  usciolu

  Dit is zo'n dom verhaal dat het bijna de moeite van het reageren niet waard is. Uit elk onderzoek blijkt dat niet de vos maar de moderne landbouwmethoden en daarna egels, katten en marterachtigen de oorzaak zijn van de achteruitgang van weidevogels.
  Verder zijn het juist de jagers die voor onverantwoordelijke situaties zorgen door gaten te maken in de hekken langs snelwegen, zodat de zwijnen de weg op kunnen. Maar Wien weet dit natuurlijk allemaal best en geeft dus te kwader trouw verkeerde informatie.

 • no-profile-image

  Jan

  Er zijn mensen die het niet geloofden, dat de vossen de grote boosdoeners zijn, van de achteruitgang van de weidevogels. De mensen die kippen buiten is de ren hadden en de vos op bezoek kreeg, denken daar anders over. Er blijft geen kip die buiten loopt over! Je ziet bij ons nog enkele mensen die aan weidevogel beheer doen. Maar de vos is ze te vlug af, en de roofvogels niet te vergeten. Dit is een keiharde waarheid, ze moeten er niet andere hier van de schuld geven. Dat is gewoon liegen, Wien zijn verhaal klopt precies. Het wild moet beheert worden, dus afschieten wat er te veel is en dan schadelijk wordt.

 • no-profile-image

  DJ

  Helemaal mee eens Wien. We worden in dit landje geregeerd door onbenullen, die geen enkel verstand van natuurbeheer hebben en alleen maar reageren op een stelletje dier- en natuuractivisten, zoals daar zijn Folkert van de Graaf, Marianne Thieme en andere fanaten. Het grootste slachtoffer hiervan is de flora en fauna zelf; de soortenrijkdom wordt bedreigd door het overtal aan predatoren.
  Een verantwoord beheer is dringend gewenst; op geitewollensokkenpolitiek zit de natuur niet te wachten. Verbazingwekkend genoeg kost goed beheer helemaal niets; boeren en wildbeheerders doen dit al eeuwenlang kostenloos, dat moet de politiek toch aanspreken!!

 • no-profile-image

  servaas koster

  Beste lezers,

  Ben zelf 40 jaar bonenveredelaar geweest bij verschillende zaadbedrijven en geef zelf niets om jagen. Maar we kunnen er niet van buiten, er is gewoon te veel schade door verschillende soorten wild.

  Servaas Koster

 • no-profile-image

  henk

  Helemaal mee eens Wien , grote kolder !! Hier in de V.S. jagen we op alles wat er te veel is en het lijkt erop dat de populatie blijft groeien .Herten in overvloed en ze vermeerderen zich als konijnen. als hier geen jagers waren was het een complete chaos met teveel beren , herten konijnen kalkoenen, ganzen enz . We hebben de jagers nodig om het onder controlle te houden . Laat ze daar maar lekker aanbaggeren en niet jagen totdat een van de hoge heren een ernstig autoongeluk krijgt met een hert of een varken en dan zal het getij wel weer keren en de jacht ingezet worden. Iedere landeigenaar in nederland zou een vergunning moeten kunnen krijgen om zijn land te bejagen ! Hij heeft immers voor dat land btaald en moet het onderhouden net zo goed als iemand zijn tuintje onderhoud en zijn mollen laat vangen uit zijn gazonnetje en diegene die de hond van de buren wegjaagt omdat die in zijn tuin loopt te wroeten . Het is voor de meesten de ver van mijn bed show totdat ze het zelf ondervinden in hun portomonee.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.