Home

Achtergrond

Collis in komkommer moet afgewisseld worden vanwege resistentiegevaar

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten dat het middel Collis in komkommer tegen echte meeldauw moet worden afgewisseld met een ander middel om zo resistentie te voorkomen.

Het Ctgb heeft het blok van drie opeenvolgende behandelingen met Collis tegen echte meeldauw van het etiket gehaald. Gezien de kansen op resistentie is de toelatingshouder BASF van mening dat het beter is om iedere bespuiting Collis in de teelt van komkommers af te wisselen met een middel uit een andere chemische groep. In de teelt van komkommers mag Collis maximaal drie keer per teelt worden gebruikt. Dit blijft zo, alleen moet nu dus iedere bespuiting Collis worden afgewisseld met een middel uit een andere chemische groep.

Collis bevat twee werkzame stoffen, namelijk boscalid en kresoxim-methyl. Boscalid is matig gevoelig voor resistentie. Aangezien echte meeldauw snel resistentie kan ontwikkelen, is besloten om het blok van drie opeenvolgende behandelingen in komkommers van het etiket te halen. De besluiten van het Ctgb treden over het algemeen twee tot vier weken na de collegevergadering in werking als de handtekening is gezet. De inwerkingtreding wordt ook medegedeeld in de Staatscourant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.