Home

Achtergrond

Chinezen drinken steeds meer koffie

China, het land van de grootste theedrinkers ter wereld, raakt steeds meer in de ban van koffie.

Dat blijkt uit cijfers die de koffiesector presenteerde tijdens de Chinese finale van het wereldkamioenschap koffiezetten in Shanghai. Jaarlijks neemt het aantal koffiebars in China toe met liefst 20 procent.

Koffiedrinken is vooral populair bij de jeugd in de grote steden, vanwege de associatie die het oproept met een 'westerse levensstijl'. Tijdens de Culturele Revolutie van de jaren zeventig was juist dat een probleem in China. Koffiedrinkers konden destijds zelfs in de gevangenis belanden wegens westerse na-aperij.

Die tijden zijn veranderd. In navolging van het Amerikaanse Starbucks en het Britse Costa Coffee verschijnen steeds meer koffieketens in het Chinese straatbeeld. De sector verwacht dat de koffieconsumptie in China de komende vijf jaar verdubbelt tot 120.000 ton per jaar. Thee blijft vooralsnog veruit de populairste drank met een stabiel verbruik van 700.000 ton per jaar.

Joe Hsu, manager van het Taiwanese Orsir Coffee, gelooft dat koffiedrinken in China een grote toekomst heeft. "De meeste mensen in Groot-Brittannië dronken vroeger ook liever sterke thee met een wolkje melk'', zegt hij in de Shanghai Daily. "Maar koffie is daar inmiddels net zo populair.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.