Home

Achtergrond 138 x bekeken

China noemt Tibet interne kwestie

Het probleem Tibet is een interne kwestie van China. Dat heeft de Chinese president Hu Jintao zaterdag gezegd.

"Ons conflict met de dalai-kliek is geen etnisch probleem, geen religieus probleem of een probleem van mensenrechten'', zei Hu tegen het Chinese persbureau Xinhua. Volgens de president gaat het om het bewaren van de eenheid van China en het voorkomen van het uiteenvallen van het moederland.

Hu maakte zijn opmerking over Tibet tijdens een ontmoeting met de Australische premier Kevin Rudd in de stad Sanya in de provincie Hainan in het zuiden van China. De Chinese president zei dat de onlusten van vorige maand in Tibet geen vreedzame protesten waren, maar "gewelddadige misdaden''. Volgens Hu waren bij de onlusten de mensenrechten, de sociale rust en de veiligheid in het geding.

Hu liet weten dat de deur openstaat voor een dialoog met de dalai lama, de geestelijk leider van Tibet. Peking stelt wel de voorwaarde dat de dalai lama stop met activiteiten die onder meer zijn bedoeld om "de Olympische Spelen in Peking te saboteren''.

De dalai lama zei gisteren zelf dat hij geen voorstander is van een boycot van de Olympische Spelen in Peking. Hij deed dat op het Amerikaanse tv-kanaal NBC.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.