Home

Achtergrond

'China en Rusland spioneren in Nederland'

China, Rusland en enkele andere landen maken zich schuldig aan spionage in Nederland.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft vorig jaar ,,een aantal'' buitenlandse spionnen ,,bewogen terug te gaan'' naar hun land van herkomst. Ze hadden allemaal een diplomatieke status, zei AIVD-baas Gerard Bouman dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag van zijn dienst over 2007.

Volgens de AIVD is vorig jaar vanuit China meerdere keren geprobeerd digitaal in te breken op vitale ICT-netwerken in Nederland om aan technologische kennis te komen. Ook probeert de Chinese overheid daartoe leden van de Chinese gemeenschap hier te beïnvloeden, via persoonlijke gesprekken of methoden waarbij "meer druk'' wordt gebruikt. Bouman sprak van serieuze dreigingen, maar wilde er verder niets over zeggen.

Russische geheim agenten proberen in Nederland vooral informatie te verzamelen over de energiesector. Volgens de AIVD lijken die inlichtingenactiviteiten in Nederland toe te nemen. De Russische president Vladimir Poetin had de medewerkers van zijn inlichtingendienst SVR in oktober 2007 opgeroepen om economische en technisch-wetenschappelijke informatie te vergaren.
Waarom de AIVD China en Rusland expliciet noemt in het jaarverslag, wilde Bouman niet zeggen. Welke andere landen hier in het geheim kennis proberen te bemachtigen, liet hij in het midden. In voorgaande jaren ging het bijvoorbeeld om Iran. De spionage richt zich vooral op de overheid, bedrijven en universiteiten. Volgens het AIVD-hoofd hoeft dat echter geen gevolgen te hebben voor het toelatingsbeleid van kennismigranten.

Naast klassieke spionage, waarbij buitenlandse diensten uit zijn op militaire, economische, politieke en technologische informatie, ziet de AIVD zich steeds vaker geconfronteerd met een nieuwe vorm van inlichtingenwerk waarbij belangrijke ICT-netwerken vanuit het buitenland worden aangevallen. Daardoor kunnen beschermde persoonsgegevens in verkeerde handen vallen. Ook kan het de veiligheid van overheidsorganisaties of bedrijven in gevaar brengen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.