Home

Achtergrond

Campagne informeert burger over taken brandweer

De Amsterdamse brandweer rukt regelmatig uit om mensen met een hartstilstand te reanimeren.

Alleen weten omstanders dat vaak niet en zijn zij wel eens verontwaardigd dat de brandweer en niet de ambulance is komen opdagen. De spuitgasten moeten dan uitleggen waarom zij ter plaatse zijn, terwijl de voor het slachtoffer kostbare minuten verstrijken.

Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, komt de brandweer Amsterdam-Amstelland in mei en juni met een campagne om burgers in te lichten over de hulpverlening. Een woordvoerder maakte vandaag bekend dat het korps vorig jaar 365 keer uitrukte om iemand te reanimeren. Dat is gemiddeld een keer per dag.

Wanneer bij het alarmnummer 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, gaat die naar zowel de ambulancedienst als de brandweer. Omdat de ziekenauto's in Amsterdam over slechts drie uitvalsbases beschikken en de spuitgasten over twintig, is de brandweer vaak veel eerder ter plekke.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.