Home

Achtergrond

CDA'er bereid tot uitstel biobrandstofdoel

De EU kan het streefdoel voor meer biobrandstof beter een paar jaar te laat halen, dan het nu verplicht door te drukken ten koste van arme landen en het regenwoud.

Europarlementslid Lambert van Nistelrooij (CDA) heeft dat vandaag gezegd. De Europese Unie wil dat 10 procent van alle brandstof in 2020 is gemaakt van gewassen zoals koolzaad, graan en palmolie. De brandstofteelt leidt echter tot stijgende voedselprijzen en groeiende honger in arme landen.

"We zijn zeer, zeer aarzelend over biobrandstoffen'', zei Van Nistelrooij in Brussel bij de presentatie van zijn brochure 'Klimaatverandering, een zaak van iedereen'.

"Ik zie veel meer in de volgende generatie biobrandstoffen, gemaakt van afval. De technologie is er.'' Gisteren stelde een VN-diplomaat al dat biobrandstof "een misdaad tegen de menselijkheid is wegens de impact op de wereldwijde voedselprijzen.''
Het Europees Parlement beslist na de zomer over de milieu- en energiedoelen van de Europese Unie. Die doelen, de meest ambitieuze van de wereld, moeten het klimaat helpen en de EU minder afhankelijk maken van olie- en gaslanden.

De CDA'er bepleit daarbij dat de EU meer inzet op het afvangen en opslaan van broeikasgas CO2. Nederlandse plannen voor energiecentrales op kolen zouden daarvoor EU-proefprojecten moeten worden. Rotterdam kan zo uitgroeien tot een Europees knooppunt voor ondergrondse CO2-opslag, hoopt Van Nistelrooij.

De Brabantse oud-gedeputeerde vindt dat meer Nederlandse bedrijven moeten inschrijven voor Europese subsidies voor milieuprojecten. Dat geld is er ook al voor kleine projecten, benadrukt het Europarlementslid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.