Home

Achtergrond 165 x bekeken

CDA: nabestaanden moeten lintje mogen houden

Nabestaanden van mensen die een lintje hebben gekregen krijgen na het overlijden van het onderscheiden familielid een verzoek van de Kanselarij der Nederlandse Orden om dat lintje terug te geven.

"Kneuterig'' vindt Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek van het CDA. Hij wil van de regeling uit de jaren vijftig van de vorige eeuw af.
Een woordvoerder van de CDA-fractie bevestigde een bericht hierover gisteren in het televisieprogramma Nova.

Overigens is het mogelijk voor de nabestaanden om het onderscheidingsteken tegen betaling van een waarborgsom voor onbepaalde tijd in bruikleen te behouden. Dat bedrag varieert van 40 euro voor een eremedaille in brons in de Orde van Oranje-Nassau tot 2093 euro voor de onderscheiding Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Maar ook dan blijft het onderscheidingsteken eigendom van de Staat en mag het niet verkocht, geschonken of op een ander wijze vervreemd worden.

De Lintjesregen ter gelegenheid van Koninginnedag valt dit jaar op vrijdag 25 april. Mensen die dan een onderscheiding krijgen hoeven niet bang te zijn dat ze een 'tweedehands lintje' krijgen. Ingeleverde versierselen worden weer gebruikt om nieuwe van te maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.