Home

Achtergrond

CBL en COV komen met aanvullende eisen transport

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) willen extra aanpassingen aan het huidige systeem Dierwaardig Vervoer.

Volgens Anne-Corine Vlaardingerbroek van het CBL schort het met name aan de onafhankelijkheid van het systeem en de controle er op. Vlaardingerbroek: "Het systeem en de controlerende instantie moeten geaccrediteerd zijn. Nu is het systeem niet geaccrediteerd en de certificerende instantie wel, maar aangesteld door de sector zelf."

Andere punten waar CBL en COV op aandringen zijn onder meer: adviserende rollen van de dierenbescherming en dierenartsen; duidelijke sancties voor overtreders; vooraanmelding van binnen- én buitenlandse transporten, zodat onaangekondigde controles altijd mogelijk zijn; duidelijke beladingsnormen en de verplichte aanwezigheid van GPS-systemen die het mogelijk maken alle transportgegevens achteraf te controleren. Volgens Vlaardingerbroek zou een aangepast systeem de basis kunnen gaan vormen voor de GlobalGap-eisen.
De NBHV is blij dat CBL en COV erkend vervoer willen gaan eisen. "Wel had ik liever gezien dat ze eerder en rechtstreeks met ons hadden gecommuniceerd", stelt voorzitter Piet Thijsse.

Verder nodigt de NBHV beide partijen uit zitting te nemen in het college van deskundigen. De bond wijst er op dat het streven er op is gericht dat de beide IKB-systemen de eis van dierwaardig vervoer verplicht stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.