Home

Achtergrond

'Buitenlandpolitiek Bush leidt tot instabiliteit'

De buitenlandpolitiek van de Amerikaanse president George Bush is kortzichtig en brengt verdeeldheid.

Dat stelt de internationale toonaangevende denktank Senlis Council in het vandaag gepubliceerde rapport Chronische gebreken in de War on Terror.

Het gesimplificeerde 'met ons of tegen ons' in de 'oorlog tegen het terrorisme' (War on Terror) heeft tot een eenduidige formule geleid die op verschillende delen van de wereld wordt toegepast. Deze 'lompe methode' heeft de instabiliteit in wereld alleen maar doen toenemen, stelt Senlis. De raad verwijt de VS dat ze hoge militaire technieken loslaten op achtergebleven gebieden en vervolgens juichen over 'precisieaanvallen'.

Maar juist nadat de rook is opgetrokken en regeringen zijn verdreven, komt 'het problematische wat nu?'. Vooral in Afghanistan en Irak is gebleken dat gewapende groeperingen ondersteund door milities dankbaar in het ontstane machtsvacuüm springen. Dit is ook een vruchtbare grond voor islamitisch extremisme, aldus Senlis.

Volgens de denktank heeft de Amerikaanse oorlog tegen terrorisme de taliban juist de politieke legitimiteit verschaft die de radicaalislamitische terreurgroep anders nooit in die mate zou hebben gekregen. "De taliban exploiteren de mislukte bombardementen en aanhoudende armoede voortdurend.'' De bevolking zou hen in toenemende mate zien als de vertegenwoordigers van haar ellende.

De conventionele harde aanpak tegen terrorisme is mislukt in Afghanistan, Irak en faalt ook in Somalië, staat in het rapport. "Recente aanvallen op 'topdoelen' in het zuiden van Somalië geven aan dat de VS nog een lange weg te gaan hebben.'' Overigens constateert Senlis dat de Bush-regering haar retoriek over de oorlog tegen het terrorisme langzamerhand wat afzwakt.

Op basis van de ontstane situaties in Afghanistan en Irak raadt Senlis de VS aan in Somalië het beleid te coördineren met regionale en internationale partners, hulp te bieden aan vluchtelingen, het militaire geweld af te zwakken en politieke verzoeningsprocessen te ondersteunen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.