Home

Achtergrond 244 x bekeken 1 reactie

Brussel wil importheffing langer op nul

De Europese Commissie overweegt de schorsing van de importheffing op graan te verlengen na 30 juni. LTO vindt dit schadelijk voor de graantelers. De graanhandel juicht het toe.

Brussel besloot eind november om de importheffing op nul te zetten van 1 januari tot en met 30 juni. Dat maakt graanimport aantrekkelijker, hetgeen de prijs drukt. Er geldt een bodemprijs van € 182,34 per ton. Bij een lagere importprijs wordt een importheffing van € 95 per ton opgelegd.

Een besluit over de verlenging wordt eind mei verwacht, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "Het voornemen wekt verbazing omdat de graanprijzen dalen. Mogelijk wil de Commissie duidelijkheid geven over het beleid."

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw is tegen verlenging van de schorsing. "De EU voorspelt een grotere graanoogst dit jaar, die hoger is dan de consumptie. Op de termijnmarkten zijn de prijzen voor de nieuwe oogst niet zo hoog. De Commissie moet met een importheffing de interne markt beschermen tegen verdere dalingen. De akkerbouw heeft jarenlang geen kostendekkende graanprijs gehad. Nu het beter gaat moet Brussel niet gelijk de prijs drukken."

Voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren juicht het voornemen van de Commissie toe. "Er blijft behoefte aan import. Bovendien willen wij geen belemmeringen in het handelsverkeer door heffingen. En de graanprijs is al beschermd doordat de invoerheffing automatisch wordt ingesteld als de graanprijs onder de € 182,34 per ton zakt."

Eén reactie

  • no-profile-image

    willem kroft

    Het wordt de hoogste tijd om al die mensen die proberen de markt te regelen naar huis te sturen. Laat de handel lekker kopen waar ze willen of dit nu graan, zuivel, vlees of kleding is. Op de lange duur worden we hier allemaal beter van.

Of registreer je om te kunnen reageren.