Home

Achtergrond 142 x bekeken

Brussel moet dansen op Chinees diplomatiek koord

De zware delegatie van de Europese Commissie die donderdag en vrijdag China bezoekt, zal moeten dansen op een 'Chinees diplomatiek koord'.

De voorzitter van het dagelijks bestuur van Europa, José Manuel Barroso, gaat met negen andere commissarissen in China praten over mensenrechten, Tibet, het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en de moeizame handelsrelaties tussen de EU en China. Barroso heeft eerder al gezegd vooral over de mensenrechten en Tibet een ,,open dialoog'' met China aan te willen gaan, maar of de Chinese overheid daartoe bereid is, valt af te wachten.

Juist in Europa werd bijvoorbeeld de reis van de Europese vlam een aantal keren door demonstranten onderbroken, tot grote woede van China.

Een ander gesprekspunt is het klimaat. De Europese Commissie hoopt China zover te krijgen om mee te doen met het wereldwijd terugdringen van de CO2-uistoot. Eerder al zei Barroso dat duurzame ontwikkeling niet mogelijk is zonder China, omdat dat land de meeste uitstoot van broeikasgassen kent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.