Home

Achtergrond 1 reactie

Brussel: Meer geld voor ontwikkelingshulp

De Europese Commissie roept lidstaten op om meer geld te geven voor ontwikkelingshulp.

De lidstaten moeten daarom jaarlijks aan het dagelijks bestuur van Europa laten weten hoeveel geld ze van plan zijn te doneren.
Die oproep hebben voorzitter José Manuel Barroso en commissaris Louis Michel (ontwikkelingshulp) woensdag gedaan.

"2008 Wordt een geloofwaardigheidstest voor Europa'', zei Michel. Dan moeten we bewijzen dat we de doelstellingen voor 2010 zullen halen.'' In dat jaar wordt een tussenbalans gemaakt waarop wordt gekeken of het einddoel, de ontwikkelingshulp optrekken naar 0,7 procent van hun bni in 2015, zal worden gehaald. Nederland zal naar verwachting die doelstellingen ruim halen.

Hulporganisatie Oxfam is niet echt onder de indruk van de oproep van de Europese Commissie om de lidstaten meer ontwikkelingsgeld te laten betalen. Volgens het hoofd van het Europees Bureau van Oxfam, Luis Morago, zei woensdag in een reactie dat er nog steeds een groot gat blijft tussen "retoriek en realiteit'' als het gaat om de relatie tussen de EU-lidstaten en de arme landen. Volgens Morago wordt het heel moeilijk voor de EU om de doelstellingen om armoede te verminderen in de Derde Wereldlanden te halen. Oxfam hekelt ook de houding van Frankrijk, het land dat vanaf juli voorzitter wordt van de Europese Unie. Samen met het Verenigd Koninkrijk en Italië heeft Frankrijk de bijdrage aan de ontwikkelingshulp verlaagd. Ondanks dat blijft de EU de grootste donateur als het gaat om ontwikkelingsgeld en blijven de Verenigde Staten en Japan daarbij ver achter.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    nederland is al kampioen gever

Of registreer je om te kunnen reageren.