Home

Achtergrond 155 x bekeken 2 reacties

Brood 10 procent duurder

Brood in de Europese Unie is in een jaar tijd gemiddeld 10 procent duurder geworden.

Dat blijkt uit een vergelijking door de Europese Commissie van prijzen tussen februari vorig jaar en dit jaar.
De consument betaalt bovendien 15 procent meer voor melk, kaas en eieren. Vlees is 4 procent duurder geworden, terwijl de caissière 12 procent meer afrekent voor olie en vetten.

De prijs van vooral brood is aanzienlijk harder gestegen dan theoretisch te verklaren is door de hogere graanprijs, zo blijkt uit een doorrekening van Brusselse prijsmodellen.

"De verdergaande prijsstijging voor sommige producten kan bijvoorbeeld ook komen door toegenomen kosten voor energie, transport of arbeid'', reageerde een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw). "Wij geven niemand de schuld.''


De voedselprijzen zijn wereldwijd gestegen door tegenvallende oogsten, grotere vraag vanuit China en groeiende behoefte aan landbouwgewassen voor biobrandstof. De duurdere voeding zorgt vooral voor problemen in arme landen. De Verenigde Naties waarschuwden vrijdag nog voor een "globale crisis'' door de duurdere levensmiddelen. VN-topman Ban Ki Moon wil direct maatregelen, om te voorkomen dat 100 miljoen mensen in hongersnood belanden.

Meerdere politici in de EU willen het inmiddels kalmer aan doen met de biobrandstof. "Als we moeten kiezen, dan kunnen we beter produceren voor de mond dan voor de motor'', zei minister Gerda Verburg (Landbouw) deze maand bij beraad met EU-collega's.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kers

  Wat zou het mooi zijn als ook de telers 10 to 15% meer konden maken voor hun producten. kennelijk gelden hogere prijzen alleen voor de tussenhandel en eindproducenten.

 • no-profile-image

  vd berg

  volgens mij zijn de graanprijzen de laatste maanden dalende.....
  we worden weer bedonderd

Of registreer je om te kunnen reageren.