Home

Achtergrond

Britse centrale bank schiet banken te hulp

De Britse centrale bank onthult maandag een plan om de druk op het Britse financiële systeem als gevolg van de kredietcrisis te verlichten.

Het plan komt erop neer dat de Bank of England (BoE) de hypotheekmarktverplichtingen van commerciële banken overneemt in ruil voor overheidsobligaties. Dat heeft minister van Financiën Alistair Darling vandaag gezegd.

De maatregel is ingegeven door het opdrogen van de handel in waardepapieren die hypotheken als onderpand hebben. Daardoor is het ook voor Britse consumenten lastiger geworden een hypotheeklening te krijgen.

Volgens de minister gaat het om leningen aan banken, die wel terugbetaald moeten worden. "Als dat niet gebeurt, wordt de situatie alleen maar erger'', aldus Darling.

Darling heeft geen bedrag genoemd, maar diverse Britse media schrijven dat het zou gaan om een lening van 50 miljard pond sterling (63 miljard euro). Volgens de krant The Sunday Times zou de regeling een duur hebben van ruim een jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.