Home

Achtergrond

Brits schap verwacht opleving melkproductie

De zuivelkoepel Dairy UK denkt dat de Britse melkplas in het nieuwe melkjaar eindelijk wat opgekrikt zal worden.

De productie blijft, anders dan in veel andere Europese landen, nog altijd achter bij die van een jaar geleden. Eind februari stond de stand voor het lopende melkjaar op ruim 12 miljard liter, 233 miljoen ofwel 1,9 procent minder dan een jaar eerder. "De terugloop is grotendeels te wijten aan incidentele factoren", aldus een Peter Dawson van de koepel. "In de eerste plaats is de kwaliteit van het groenvoer erg slecht door het natte weer van de afgelopen maanden. Daarnaast is ander voer op dit moment buitengewoon duur."

Veel veehouders wachten volgens Dawson ook even af of de gunstige tendens die je momenteel ziet wel zo blijft. "Bovendien komen er volgende maand in ons land nieuwe regels voor de nitraatbelasting, die zorgen voor veel onzekerheid in de sector. Maar aan de andere kant zien we dat melkkoeien momenteel voor erg goede prijzen worden verkocht. Die dieren worden gekocht door melkveebedrijven die willen uitbreiden."

Maar je weet het natuurlijk nooit, voegt hij er snel aan toe. "Boeren hebben in lange tijd niet zoveel te kiezen gehad, dat geldt zeker ook bij ons. Je ziet in het westen van het land dat melkveehouders overstappen op akkerbouw. Veel minder werk en met de hoge graanprijzen zeker zo lucratief. Kijk, de melkwereld bestaat uit 15.000 individuele boeren met ieder een eigen specifieke situatie. Die maken allemaal hun eigen keus, je kunt er dus nooit zeker van zijn welke kant het op gaat."

Ondanks de teruggelopen productie zal Groot-Brittannië geen rauwe melk hoeven te importeren, denkt Dawson.
"Er is voldoende voor de versmarkt, die in ons land relatief groot is. Als er al minder beschikbaar is, dan gaat dat ten koste van kaas en boter. Dat zullen we dan meer moeten invoeren, maar dat gebeurt nu ook al in grote hoeveelheden."

Of registreer je om te kunnen reageren.