Home

Achtergrond

Breed WKK-overleg levert harde afspraken op

De gemeente Westland, LTO Glaskracht, netwerkbeheerders Westland Infra en TenneT, Coöperatie WKK Glastuinbouw en het ministerie van Economische Zaken hebben vorige week de de stand van zaken rond de aansluiting van WKK's in Westland besproken.

Het uitschakelen van bestaande WKK's is niet langer aan de orde. Er komt een vorm van congestiemanagement op het landelijke net en wettelijke voorrang voor de WKK-stroom. Het elektriciteitsnet van Westland Infra wordt uitgebreid en de uitwisselcapaciteit van de netverbinding tussen Westland Infra en het hoogspanningnet van TenneT wordt vergroot. Daarnaast wordt er een tracéstudie uitgevoerd voor een nieuwe directe verbinding tussen Westland en Den Haag.

Sinds september 2007 kunnen glastuinders met plannen voor nieuwe WKK's geen transport aangeboden krijgen op het elektriciteitsnet door een gebrek aan netcapaciteit. Westland Infra en TenneT, LTO Glaskracht en Westland werken gezamenlijk aan plannen om de ontstane knelpunten op te lossen.

Begin 2009 (naar verwachting mei) zal de uitwisselcapaciteit van de netverbinding tussen Westland Infra en het hoogspanningnet van Tennet met circa 70 MWe worden verhoogd. In het eerste kwartaal van 2010 zal de transformatorcapaciteit op het gewenste niveau van circa 700 MWe worden gebracht door de ingebruikname van een geheel nieuw inkoopstation.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.