Home

Achtergrond 199 x bekeken 8 reacties

Brazilië voorspelt recordproductie ethanol

Braziliaanse functionarissen voorspellen dat 2008 een recordjaar wordt voor de productie van ethanol uit suikerriet.

Volgens het ministerie van Landbouw zal de productie vermoedelijk 15 tot 19 procent hoger uitvallen dan vorig jaar.
Brazilië geldt als grootste producent ter wereld van ethanol, dat als biobrandstof wordt gebruikt. Volgens experts is de wereldwijde jacht op dergelijke brandstoffen de oorzaak van de huidige voedselcrisis.

Een miljard mensen worden bedreigd door de voedselcrisis met zijn sterke prijsstijgingen voor eerste levensbehoeften. "Voor het eerst is het duidelijk geworden dat we meer rijst consumeren dan we wereldwijd verbouwen'' stelde Robert Zeigler van het International Rice Research Institute. Te veel landbouwgronden worden verbouwd met gewassen waaruit biobrandstoffen kunnen worden gewonnen in plaats van met rijst, stelt hij.

De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva verwerpt die visie. Hij zei dinsdag dat het "een absurde vertekening'' was dat de wereldwijde voedselcrisis het gevolg was van de enorme toename in de verbouw van gewassen waaruit ethanol gewonnen kan worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Dit is geloof ik de eerste keer dat ik het eens ben met die Braziliaanse president.
  Bio-brandstof is alleen maar een smoes om de prijzen van voedsel en brandstof
  steeds te laten stijgen.

 • no-profile-image

  pietje

  Nog niet zo heel lang geleden was globalisering hét toverwoord voor landbouwbeleid én het antwoord op vragen van boeren over de lage prijzen. Sinds de grondstoffen stijgen heeft men het alleen over hongersnood om zo te proberen prijsstijgingen de kop in te drukken.

 • no-profile-image

  nn

  Als er niet het uitzicht op de productie van biobrandstoffen en andere alternatieven was geweest dan was waarschijnlijk de productie van voedsel nog vedder weg gezacht. Nu kunnen we tenminste voor een miniale bodemprijs het overschot weg werken. Wat een betere prijs belooft in slecht productieve jaren.

 • no-profile-image

  h.aberson

  De tegenstanders van biobrandstoffen uit landbouwgewassen vergeten, voor het gemak maar even de volgende zaken.:
  1.Jaarlijks neemt de wereldbevolking toe met 90 miljoen mensen.
  2.Rijst is het hoofdbestandeel van de momentele voedsel schaarste. Rijst wordt geteeld op landbouwgronden die niet of slecht geschikt zijn voor biobrandstoffen.
  3.De BRIC landen ( Brazilie, Rusland, India, China ) eten veel meer vlees dan een aantal jaren geleden, daardoor is er meer graan nodig als diervoeder.
  1 kg vlees kost 7 kg. graan !
  4. De speculanten en hedgefunds, onzeker geworden van de aandelenmarkten, hebben zich massaal
  gestort op commodities, w.o. agrarische grondstoffen, en kunstmatig d prijzen omhoog gejaagd.
  5. De oliemaatschappijen en overheden zien hun markt en invloed krimpen, en werken tegen.
  6.Voor alles ontbreekt er bij veel beleidsmakers de kennis en inzicht macro-economisch, biobrandstoffen in een aanvaardbaar perspectief te zetten

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Hoezo, rijst kan toch maar in speciaal bevloeide velden geteeld worden,
  Ik denk dat mr. Ziegler zich vergist als hij denkt dat rijstvelden ingenomen worden door suikerriet voor ethnolproductie.

 • no-profile-image

  J.te.Rietstap

  Toen we een paar jaar geleden nog een voedsel berg hadden, heeft men de aller armsten ook dood laten gaan van de honger. ik doel hierbij op de politicie.
  De meesten van ons boeren hadden graag gewild om op één of andere manier
  wat van die berg af te schuiven naar de aller armsten in deze wereld, zodat ze neit zouden dood gaan van de honger.
  Nu de mensen echt in opstand komen raakt men in paniek, te laat zou ik zegen. De politicie hebben de ogen dicht geknepen, men wilde het niet zien.
  En nu krijgt de bio energie produktie de schuld. Is hoog produktieve landbouw grond uit produktie nemen en natuur van maken niet veel gevaarlijker?
  Grond waar energie gewassen op geteeld worden kan volgend jaar weer voor de voedsel productie worden gebruikt. Dat gaat bij gemaakte natuur heel wat jaartjes over heen.

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Ik geef de Braziliaanse President Luiz Da Silva ook groot gelijk dat hij van zich afspreekt. 10% ethanol in de benzine is goed voor je auto en goed voor het mileubeheer. Het is gewoonlijk Nederland die die zich blijft bemoeien met landen voor het creeren van ethanol. Het word onderhand tijd dat de boeren een betere prijs ontvangen voor zijn graan. De NL regering moet de fouten zelf gaan zoeken in eigen land. Duizende hectaren goede bouwgrond is opgekocht bij de regering, dit was voor de natuurschoon en op die grond mag geen graan meer verbouwt worden. Dit is schande en een belediging voor de boer.

 • no-profile-image

  c

  zo zie je maar hulde aan de president daar, die ziet het tenminste reeel in. in brazillie alleen al is genoeg plaats om de gehele wereld van energie te voorzien in de vorm van biogewassen ervoor te telen. als ze ons nou op onze goede gronden laten zorgen voor het voedselpakket is er voor de gehele werld voldoende en voor ons boeren ook een boterham te verdienen welke nu ook nog niet mogelijk is ondanks het al wat beter is

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.