Home

Achtergrond 5 reacties

Bos wil bijmengen biobrandstof herbeoordelen

Het bijmengen van biobrandstof wil minister Bos (Financiën) stap voor stap beoordelen.

Dat heeft hij vanmiddag gezegd in het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Als blijkt dat de bio-grondstoffen te sterk concurreren met de voedselvoorziening dan moet de EU-doelstelling van 10 procent bijmenging worden heroverwogen.

Bos antwoordde dat op de vraag van Kamerlid Vendrik (GroenLinks) of de regering bereid is scherpere criteria te stellen aan de grondstoffen voor biobrandstoffen.

Vendrik reageert met die vraag op de opmerking van Bos afgelopen weekend in Washington dat mais niet tot brandstof verwerkt moet worden. In het vragenuurtje bevestigde de minister dat mais en tarwe voor de voedselvoorziening ingezet moeten worden.

Bos benadrukte nog eens de grote ernst van de wereldvoedselsituatie. Hij merkte daar bij op dat die meerdere oorzaken heeft dan de concurrentie tussen voedsel en brandstof. Ook de groeiende vleesconsumptie, de langdurige droogte en achterblijvende investeringen in de landbouw in ontwikkelingslanden dragen er toe. Bos zegde toe dat het kabinet een analyse maakt van de situatie.

Lees ook Bos: geen mais voor biobrandstof

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen fan

  Waarom mag de overheid wel haar milieudoelstelling verlaten als het ten koste gaat van het economisch belang?
  Waar zijn nu de altijd moord en brand schreeuwende milieufanaten? Het is zo stil op het forum.
  Als de landbouw aan het kreperen is dan heeft men hier geen compassie mee, en stelt men het milieubelang boven het economisch belang.
  Zijn de belangenbehartigers van het milieu nu soms bang dat ook de ruif voor hun leegraakt?

 • no-profile-image

  gert

  ook de aanleg van natuur op landbouwgrond heroverwegen

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  En hoe zou het komen dat in de ontwillelingslanden zo weinig in landbouw geinvesteerd wordt?

  Juist, ja, omdat de prijzen te laag zijn.
  Want wij in europa krijgen subsidie's om gratis te werken.

 • no-profile-image

  gert-jan

  De mestwetgeving moet op de schop,als de boeren meer ruimte krijgen om hun gewassen goed te bemesten,dan zal dit de voedsel productie verhogen.

 • no-profile-image

  John

  Een slimme agrarische sector zou nu zsm produktie van biobrandstof van de 2e generatie (cellulose en afvalstromen) op poten gaan zetten zodat er geld verdiend wordt aan zowel voedsel als brandstof. De regering moet eisen en stimuleren dat de 5.75 % bijmenging met 2e gen. biobrandstof gedaan wordt. Verder stevig ontwikkelingshulp investeren in Biochar (www.biocharfund.com) om gedegenereerde landbouwgronden weer vruchtbaar te maken en woestijnvorming tegen te gaan zodat ook in Afrika en andere gebieden een goede voedselproduktie op poten gezet gaat worden. Ironisch is dat veel van de landen waar nu demonstraties tegen de hoge prijzen zijn zelf voedselexporterende landen zouden kunnen zijn als ze eens fatsoenlijk bestuurd zouden worden en hun binnenlandse conflicten zouden laten voor wat ze zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.