Home

Achtergrond 532 x bekeken 63 reacties

Bos: geen mais voor biobrandstof

Minister Wouter Bos (Financiën) wil dat internationaal afspraken worden gemaakt over de voedselprijzen. Een oplossing is bijvoorbeeld dat geen mais meer wordt gebruikt voor biobrandstoffen.

Bos zei dat in Washington, waar het IMF en de Wereldbank vergaderen, dat een veel ergere crisis heerst in Azië, Afrika en Latijns-Amerika dan de financiële problemen in het westen die eigenlijk op de agenda staan. "Wij maken ons zorgen hoe duur het is onze tank te vullen, de voedselprijzencrisis stelt mensen in die werelddelen voor de vraag: hoe vullen we de maag?", zei hij in Nova.

De PVDA-minister maakt zich grote zorgen. "Tientallen miljoenen mensen dreigen door die voedselprijzen weer aan honger te sterven. Er ligt een enorme verantwoordelijkheid voor de internationale gemeenschap om het niet zo ver te laten komen."

Bos noemt de opkomst van biobrandstoffen een van de oorzaken. Landbouwgrond wordt gebruikt om grondstoffen daarvoor te verbouwen in plaats van de gewassen te gebruiken voor voedsel.

In Washington zei Bos dat voedsel de voorrang moet krijgen. Zo zou afgesproken kunnen worden dat mais niet meer voor brandstof wordt gebruikt, maar puur voor de voedselvoorziening. “Er zijn alternatieve brandstoffen waarvoor bij de productie mais wordt gebruikt. Zo duwen we de prijs van mais omhoog. We kunnen afspraken maken om dat niet te doen, omdat we vinden dat mais primair voedsel moet zijn.”

Later vandaag staat op de vergadering van de Wereldbank een voorstel van Robert Zoellick voor aanpak van de voedselcrisis op de agenda. De Wereldbank-directeur vraagt donoren minimaal 500 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor het Wereldvoedselprogramma WFP. De bank zelf wil zijn leningen ten behoeve van de landbouw in Afrika bijna verdubbelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  N.R.

  Als er dan te weinig brandstof dreigt te komen dan stop je maar even met die grot kantoren te verwarmen of te voorzien van stroom.

 • no-profile-image

  C

  Kan je net zien hoe onbetrouwbaar de politiek is tot vorig jaar riep dezelde heer Bos nog we moeten produceren volgens de vrije markt werking, nog geen jaar later wil dezelfde overheid ingrijpen en dezelfde marktwerking reguleren

 • no-profile-image

  uw consument

  Eet plantaardig!!!!!!!!!!!!
  Dit is de oplossing. Als we nu eerst de consumptie van groente promoten en die zwaar gesubsidieerde Melk vee eens gewoon op wereld markt niveau laten werken. Lokaal met de zelfde verliesnormen als de plantaardige sector. Dan is er veel meer voedsel. tegen een betaalbare prijs die veehouderij sector maakt het voor iedereen duur als het nu met eigen geld was maar het zijn steuntrekkers. Maarja met mevrouw de rood bonte minster is de plantaardige sector de lul.

 • no-profile-image

  Kermit de Kikker

  We willen toch allemaal GROEN horen, biobrandstof, groene stroom, groen beleggen.
  Wel een beetje kortzichtig als je niet kijkt naar het NETTO VOORDEEL.
  Wereld bevolking zal groeien, grondariaal zal afnemen, engerie verbruik neemt toe. Als mensen sterven van de honger is het probleem opgelost. Minder vervuilers = ook groenen.

 • no-profile-image

  Tinssen

  dan ook geen landbouwgrond onder water laten lopen of opofferen voor natuur.

 • no-profile-image

  Dick Bont

  Waarom praat wouter Bos niet over de tweede generatie biobrandstoffen gemaakt uit algen,landbouw afval , hout afval, en gras ? Dus niet meer uit grondstoffen voor voedsel ! De doorbraak van deze schone, C02 neutrale biologies afbreekbaar, en nu ook al veel goedkoper Fosille olie nu 120 dollar per vat. Komt dat door de grote belangen van zij ex werkgever de Shell ?
  En feit is dat ze er in Nederland alles aan doen om het in de markt zetten van biobrandstoffen te vertragen. Kijk maar naar de landen om ons heen Duisland Frankrijk en Zweden E85 ethanol voor maar 0,85 euro per liter waar het nu wel snel wordt uitgerold. Hier zijn maar 6 pompen voor een belachelijke prijs van 1,95 euro per liter, lekker veel belasting erop en niemand kan het zich veroorloven om er in Nederland op shone biobrandstof te rijden ! En voor de belasting hoeft het niet slecht te zijn als je voor een aantal jaren de belasting er af haal en dan stafels gewijs er weer op, dan staat er naar vijf jaar een compleet biobrandstof netwerk. Meer info op www.greenfuelsytems.nl

 • no-profile-image

  c

  er zijn enkele die een zeer domme opmerking hebben geplaatst over vegetarisch gaan eten, als we dat met zijn allen zouden gaan doen dan hebben we helemaal grond te weinig om te eten kunnen hebben, wat een stelletje stommeriken zeg

 • no-profile-image

  goede boer

  We moeten ook maar wat zuiniger op onze kleren zijn en ons wat minder modebewust gedragen. Modebewust zijn is katoenverspilling. Op katoenplantages wil ook wel mais groeien. Wat minder katoen geeft wat meer mais. Wouter Bos bekijkt het allemaal wat te eenzijig.

 • no-profile-image

  Ib Christensen

  Wie heeft er nou stoop op zn kont.
  In nederland wordt zomaar 3000 ha van de beste landbouwgrond onder water gezet omdat we dan natuurdoelen en economische inpulsen kunnen geven aan bepaalde gebieden, het zijn er maar twee.
  Hier kan schijnbaar alles voor natuur en hebbedingetjes, maar wat hier niet kan worden geproduceerd moet wel van elders komen. Daar wordt veel te weinig dicussie over gevoerd.
  En als je al de ha's landbouwgrond bij elkaar teld wat onttrokken wordt voor zogenaamde maatschappelijke doelen dan vraag ik me echt af waar we hier mee bezig zijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Boer uit twente jouw opmerking deel ik. Door dit soort taalgebruik van "gezonde ondernemers" krijgen we (terecht) het predikaat lomp opgeplakt.

 • no-profile-image

  geert

  Hoewel ik absoluut geen PVDA-fan ben heeft Bos hier wel een punt. Om makkelijk te scoren dan want hoe anders waren de reacties van de linkse politici ten tijde van de voedseloverschotten?
  Inderdaad, toen werden wij EU-boeren beschuldigd van het dumpen van onze overschotten tegen een veel te lage prijs in de Derde Wereld-landen. Dat had volgens hen tot gevolg dat de lokale boeren daar geen rendabele voedselproductie loonde.
  Als minister Bos daadwerkelijk wat aan de stijgende voedselprijzen wil doen dan moet je niet beginnen met iets waar de markt om vraagt(al dan niet met subsidies) de nek om te draaien. Persoonlijk ben ik ook geen voorstander van mais of andere gewassen voor brandstof te gebruiken maar er is nu wel veel meer dynamiek in de landbouw wereldwijd als voordien.
  Het loont nu voor Derde wereldlanden nu immers toch ook om zelf weer voedsel te produceren zonder dat men last heeft van goedkope overschotten van Amerika en de EU?!!!!!!
  Maar zoals altijd is het een politiek probleem en dan hoef ik maar te kijken naar de problemen in Zimbabwe! Dat was nog niet zo lang geleden de graanschuur van Afrika totdat een bejaarde dictator opeens op het idee kwam om hardwerkende blanke boeren van hun bedrijven te verjagen. Zie wat er gebeurd is daar Woutertje Bos en u zult inzien dat de zaak toch iets gecompliceerder in elkaar zit!

 • no-profile-image

  Arend

  Die rode vakbondsminister elk jaar 10% meer salaris en de boeren mogen tegen kostprijs blijven produceren en interen op eigen vermogen

 • no-profile-image

  John

  De enige goede oplossing volgens mij voor agrarische sector, milieu en voedselvoorziening is het zsm opstarten van de 2e generatie bioenergie waarbij de korrels van het graan voor voedsel dienen en de stelen, bladeren, stro enz. (cellulose) voor de brandstoffen. Verder heeft houtvergassing ook grote mogelijkheden. zie http://www.biocharfund.com/

 • no-profile-image

  ab

  Stop inderdaad met ontrekking van landbouwgronden voor natuurontwikkeling en breng de reeds verloren gegane grond terug!!!!

 • no-profile-image

  power to

  Inderdaad Arend, maar dat intreseert al die linkse idioten, zoals bijvoorbeeld ook kubbelink, beastly en wakkerdier toch niet of een voedselproducent inleverd op zijn eigen vermogen en daardoor moeilijk kan investeren in uitbreiding, milieu of welzijn voor de boer en dier. Eigenlijk hoop ik op een groot voedsel tekort in de EU (en die komt er binnenkort )zodat we eindelijk weer eens op waarde gerespecteerd worden. Eigenlijk is dit hele gedoe helemaal niet zo verbasend, jaren lang zijn boeren en hun gezinnen vernederd door de linkse mafia en ze hebben de landbouw gewoon links laten liggen. Nu komen ze er eindelijk weer eens achter wat een boer doet, juist voedsel maken voor de medemens !!

 • no-profile-image

  Freddie

  Als de prijzen voor voedsel stijgen dan lijkt iedereen die prijzen weer naar beneden te willen hebben. Altijd maar weer proberen de boer voor noppes te laten werken.
  De prijzen moeten omhoog, en de burger zal er aan moeten wennen.
  Een boerenbedrijf hoort net zo veel winst te maken als ieder ander bedrijf.
  En dat is ook goed voor de staatskas Woutertje.

 • no-profile-image

  HHF

  Heeft iemand de mestwet al genoemd? De komende jaren wordt de gebruiksruimte voor stikstof en fosfaat nog verder teruggedrongen. 3 keer raden wat dat gaat doen met de voedselproductie......

 • no-profile-image

  schreuder

  Bos heeft naar mijn beleving niet echt oog voor de realiteit !
  Naar mijn stellige overtuiging heeft een regenbui van 1mm neerslag meer of minder op onze aardkloot meer invloed op de voedselproductie in de wereld als het afkondigen van welke draconische maatregelen danook.
  Het is ook wel erg eenvoudig de politieke invloeden buiten beschouwing te laten dit terwijl de politieke keuzes in de wereld voor het grootste gedeelte de voedselvoorraden bepalen (oorlog,dictatuur,communisme enz.)

 • no-profile-image

  Stef

  Het is dan zover, het voedsel begint voor sommigen te duur te worden. Maar voor veel producenten staat het water aan de lippen. Er lijden op de wereld veel mensen honger. Er is veel gepraat over een eerlijke verdeling. Dit blijkt een illusie te zijn. Hoe vaak wordt er geroepen, de boeren moeten maar oprotten! Eindeloze procedures vanuit activisten tegen de boeren! Natuur is veel belangrijker dan landbouw grond. Wat is er gepest!! Zouden de tijden nu veranderen en worden de boeren weer gewardeerd? Laten we verstandig zijn, door die pesters maar is een boterham minder te geven, dan voelen ze wat ze de mensen hebben aan gedaan! De tijd van Pater van de Elzen, die de cooperaties voor de boeren mee opgericht heeft, komt mischien terug. Dan worden de arogantie cooperaties van nu, die beloven een eerlijke melkprijs betalen nog eens de waarheid. In plaats van de prijs proberen laag te houden. Boeren hebben macht, maar dan moet je wel aan het stuur zitten, boeren die er wel voor de leden staan!

 • no-profile-image

  Piet

  Het is een sentiment dat ik aantref bij verschillende reactie, vgl Gert uit Dr. Bos legt de vinger op de schokkende situatie in diverse arme landen. Daar lees ik in de reacties niets van terug. Men is vooral bezorgt over het eigen hachje. Waar de mensen in de derde wereld echt mee geholpen zijn is afschaffing van importheffingen, geen idiote groene stroom doelstellingen in het westen en hoge voedselprijzen. Dat laatste is echt geen groot probleem voor de derde wereld. Het is juist een groot voordeel, omdat de economie daar vooral draait op de landbouw. De boeren zijn daar echter verleerd om te produceren voor de wereld markt, omdat die grondig verpest is door importheffingen. Hopelijk houden de hoge voedselprijzen langer aan, om de economie daar op de been te helpen. Ik vrees echter dat binnen enkele oogsten de eerste partijen alweer gedumpt zullen worden. Doe dát dan asjeblieft in de Biogasanlages. En geef nu acute hulp aan onze mede-wereldbewoners.

 • no-profile-image

  gulle

  Piet, dit is wel erg kort door de bocht. Als afgelopen jaren met dumpprijzen en overschotten op de voedselmarkt de afrikanen niet geholpen zijn geworden, wat verwacht je dan in een tijd van oplopende prijzen?
  Ik heb vaker tegen zogenaamde hulpinstanties gezegd; waarom moeten jullie geld hebben? Stuur toch voedsel, daar is meer dan genoeg van?
  Antwoord; tja ja.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Nieuwe natuur is misdaad tegen de menselijkheid

  Nieuwe natuur is een misdaad tegen de menselijkheid, dit stelt NAJK in reactie op uitspraken van Jean Ziegler, onafhankelijk expert van de Verenigde Naties over het recht op voedsel.

  De heer Ziegler bepleit dat het een misdaad tegen de menselijkheid is om agrarisch productieve bodem te veranderen in bodem die wordt opgestookt in biobrandstof.
  Volgens NAJK is het omzetten van agrarisch productieve bodem in nieuwe natuur, waarvoor plannen op stapel staan in verschillende delen van Nederland, een nog grotere misdaad tegen de menselijkheid.

  Nu het tekort aan voedsel steeds nijpender wordt en voedselprijzen stijgen, moet een moment van bezinning plaatsvinden als het gaat om de plannen voor het creëren van nieuwe natuur, vindt NAJK. De wereldbevolking zal de komende jaren verder groeien en daarmee de vraag naar voedsel. Goede landbouwgrond is van groot belang om in deze stijgende vraag naar voedsel te voorzien en daar moeten we dus zorgvuldig mee omspringen. Het onbruikbaar maken van hoogwaardig productieve landbouwgrond is ongepast ten aanzien van de centrale functie van voedsel voor mens en dier.
  Tevens moet Nederland haar verantwoordelijkheid nemen als het gaat om internationale uitstraling. Als land van waaruit veel kennis geëxporteerd wordt over landbouw moet je andere landen, zoals ontwikkelingslanden, laten zien dat het van het grootste belang is zorgvuldig om te springen met landbouwgrond, omdat het de basis is van de voedselvoorziening.

  Datum: 15 april 2008

 • no-profile-image

  wibe

  Tegenover elk mens met honger staan 1,8 mensen met overgewicht. Eerst de boel maar eens verdelen?

 • no-profile-image

  boer

  Die gezonde ondernemer is goed bezig hoor. Erg gezond om zo te reageren, blijkbaar weinig verstand van goede ondernemers!!!

 • no-profile-image

  Wouter Bos

  Helemaal eens met Power. En volgens mij is Dhr Bos vergeten dat toen de prijzen laag waren met enorme overschotten ook miljoenen mensen honger leden!

 • no-profile-image

  Richard

  Het is toch jammer dat voedsel minder gewardeerd wordt als Olie!!!!!!!!
  Voedsel opstoken????? het is toch te gek voor woorden!
  En wat gebeurt er???? , WIJ mogen al die ambtenaren ,die hier nu allemaal op hun stoel,over mogen nadenken, weeral gaan betalen!!!!

 • no-profile-image

  c

  weet je wat het is, de staat wil hebben dat de olie ook lekker duur blijft en dat ze volop accijnzen kan blijven plukken van de heilige melkkoe nl de auto

 • no-profile-image

  gezonde ondernemer

  Toch weer leuk bedacht van woutertje shell je afkomst verlogen je niet. Vooral veel fossiele brandstoffen gebruiken. Je kan natuurlijk ook proberen het vlees gebruik terug te dringen. Eet plantaardig. gebruik de energie plantaardig. En we zijn verandwoord bezig. Haal die subsidie stroom nu maar eens uit die kut koeien. En maak er eens echte ondernemers van.

 • no-profile-image

  Jan Z.

  Wel wel, Bos vs. Bush ofwel David vs. Goliath danwel de lamme en de blinde.
  Wat denkt die Bos nou, dat hij wel even een halt toe roept aan de ethanol boom in de U.S. en ook hier in Canada ? Ik ben zelf ook geen fan van mais voor ethanol (om te kunnen blijven rijden) omdat het volgens critici een negatieve energie balans heeft (het kost meer energie om het te maken dan dat je er weer uit kunt hallen) en omdat als ik moet kiezen tussen food of fuel, ik toch voor food kies. Maar het probleem is dat het de Amerikanen geen donder interesseert wat er elders in de wereld gebeurt met bijv de voedselvoorziening als zijn maar kunnen blijven rijden. Vandaar dat dus ook de een na de andere ethanolfabriek uit de grond wordt gestampt m.b.v. dikke overheidssubsidies. Als men daar de doelstellingen waar wil maken t.a.v. geplande ethanolproduktie dan heeft men nog tekort aan alle mais die er in de U.S.A. verbouwd wordt maar dat is een probleem van later. Maar Woutertje moet niet de illusie hebben dat hij daar ook maar iets aan kan doen. Beter zou het zijn als hij de Amerikanen eens zou wijzen op mogelijkheden om hun totale energieconsumptie eens wat te verminderen en zodoende de noodzaak van ethanol wat te verminderen. Zolang het bijna onmogelijk is om hier een auto te kopen die gegarandeerd 1 op 12 loopt en autofabriekanten nog steeds erg trots nieuwe modellen introduceren met nog weer zwaardere motoren (tot 400 pk in een pick up truck) dan is daar nog wel wat te verbeteren. Maar die fabriekanten spelen m.i. onder een hoedje met de olie maatschappijen en ja daar kan Woutertje niet tegenaanschoppen want dat doe je niet als ex- en waarschijnlijk toekomstig werknemer. Maar er gloort hoop want er liggen al verscheidene bouwprojecten van ethanolfabrieken stil en nieuwe worden niet vaak meer opgestart of met veel vertraging. Maar dat komt waarschijnlijk door de recordhoge prijs die men voor de grondstof moet betalen momenteel.

 • no-profile-image

  Luuk Hagting

  Terug naar INTERVENTIE POLITIEK

  De europese overheid heeft pak hem beet zo'n 20 jaar geleden besloten haar interventie politiek met garantieprijzen af te bouwen. Europa moest voor wereldmarkt prijzen gaan produceren. Dat heeft de afgelopen jaren in de verschillende sectoren veel pijn gedaan. En er is weinig verdiend. Nu wordt er 1 jaar goed geld verdient met de produktie van voedsel. En nu moet de wereldvoedselprijs "middels interventie" weer aan banden worden gelegd. Waar blijft de langetermijnvisie van de politici? Bij een voedselmarkt waar de vraag in evenwicht wordt gebracht met het aanbod krijg je snel stijgende prijzen. Dit komt vanwege de prijsinelasticiteit van de voedselmarkt. Maar dat weten de politici toch?????

 • no-profile-image

  C.B

  Als je in de Wieringenmeer of Zuidelijk-Flevoland woont, dan kun je met Wouter Bos, spijkers met koppen slaan.
  Meteen stoppen met Oostvaarderwold en Wieringenrandmeer.

 • no-profile-image

  gli

  Er komen heftige reacties los. Deels terecht vind ik. Eigenlijk bijna allemaal. De woordkeuze en het taalgebruik is niet altijd mijn keus. Dat vind ik persoonlijk erg jammer. Termen als "geen donder", hoe goed bedoeld ook, doen afbreuk aan de discussie. Maar ik hoop van ganser harte dat men nationaal en internationaal eindelijk weer wat meer doordrongen raakt van het belang van de landbouw.
  5 jaar na de Tweede Wereldoorlog was het ineens over met de verheffing van de landbouw (voedselvoorziening) waarvan men in die oorlog ineens het belang inzag. 5 maanden na afloop van die oorlog werd een oom van mij op straat in Kampen zomaar uitgemaakt door opgeschoten jongen voor "rotboer" terwijl er op dat moment geen enkele aanleiding voor was. Diezelfde jongens hadden een half jaar eerder bij hem nog melk gehaald die hij voor en normale prijs uit de bus schepte voor de hongerige magen van de stedeling en diezelfde jongens. Internationaal gezien zijn voedselrellen mogelijk nog belangrijker dan terreurdreiging. Als je maag leeg is en ook de portemonnaie, wordt het lastig om de deugden van een vrije wereldmarkt te omarmen. Natuurlijk gaan diverse internationale organisaties daar wat aan doen. Gesteund door nationale regeringen die ineens in de gaten krijgen dat de ontwikkelingen de verkeerde kant op dreigen te gaan. Maar is men nu echt vergeten dat een vrije markt niet anders reageert dan dat in een tijd van hausse de voedselproducenten minimaal een redelijke boterham verdienen, maar de arme sloebers honger lijden of in ieder geval dreigen te lijden. En de mensen in de westerse wereld wel geen honger lijden maar wel beginnen te steigeren want het brood, de yoghurt en de tussendoortjes (waarvan tot dan toe soms de helft werd weggegooid, zeker als men constateert dat "het een dag over de datum is"), wordt ineens veel duurder. En in een tijd van baisse dat de producenten het moeilijk krijgen, misschien heel moeilijk krijgen en tenslotte hun bedrijf overdoen aan een grotere onderneming. Inderdaad op dat moment kan er in de westerse wereld weer eten worden weggegooid en lijdt in de armere wereld niet iedereen dodelijke honger. Maar nu een of twee decennia verder! Ook een aantal van die groter ondernemingen krijgt het misschien wel moeilijk. En wat het slot van het verhaal is? Over zeg-maar 50 jaar maken heel grote ondernemingen de dienst uit. Zowel aan de producentenkant als de afzetkant (de verwerking en verkoop aan de consument ) hebben heel grote ondernemingen (misschien multinationals) het roer in handen. Zij zullen zo verstandig zijn dat zij voedselrellen trachten te voorkomen maar het interesseert hun echt niet al te veel (misschien wel hoegenaamd niks) als in uithoeken van onze aardbol honger wordt geleden.
  Als minister Koenders meent dat het allemaal er aan ligt dat de wereldmarkt (WTO) nog niet zijn of haar werk doet, dan zal hij er over 20 jaar wel achter komen hoe het dan wel werkt. Koenders is dan vast geen minister meer. Mensen!, ga de economische en agrarische geschiedenis van de laatste 150 jaar na en projecteer dit vervolgens op de toekomst. Dan weet je hoe de ontwikkeling de komende 50 jaar zeer waarschijnlijk zal zijn.
  Als men de agrier nu echt niet een normale vergoeding voor arbeid en kapitaal gunt zal men er internationaal door schade en schande wel achterkomen!

 • no-profile-image

  Jan Roovers

  Als alle landbouwgronden werden aangewend voor vegetarisch voedsel, was er voor 25.000.000.000 (25 miljard Minister Verburg) voldoende voedsel om van te leven.

 • no-profile-image

  markt

  Ach man dat hypocriet stuk vreten probeert gewoon de inkomsten uit de nederlandse gasbel voorlopig nog even veilig te stellen. Er moet gewoon meer landbouwgrond komen, en niet stukken vernatten en 'teruggeven aan de natuur' en er vervolgens een beetje rottende (methaanuitstotende) vegetatie en zinloos rondlopende uitgehongerde runderen op rond laten lopen (en vervolgens toch maar af te schieten, ach wat zijn die dierenvrienden toch diervriendelijk..)

  Enne AH consument, als mais niet voor biobrandstof mag worden gebruikt is dat juist slecht voor de plantaardige sector. Als mais meer oplevert als het voor biobrandstof wordt gebruikt dan zal dat ook wel gebeuren, marktwerking heet dat.

 • no-profile-image

  koetje

  wat een gezeur allemaal ik zet lekker elke avond de terrasverwarmer aan want ik heb groene stroom

 • no-profile-image

  c

  om even realist zijn eractie kracht bij te zetten wil ik zeggen 1 ha suikerbieten levert meer of laat ik zeggen tenminste evenveel zuurstof op als 3 ha bos, nogmaals wanneer staat er eens iemand op en brengt dit in de media want de consument word verkeerd ingelicht om dit alles

 • no-profile-image

  hj beers

  Over MIJN mais heeft bos geen ene donder te vertellen en gaat daarom zo, hoppa, in de vergister !

 • no-profile-image

  gert

  ook geen natuur meer op landbouwgrond,weg met natura 2000 en ehs

 • no-profile-image

  william vercraeye

  De heer Bos wil een verbod op gebruik van mais voor biobrandstoffen....!
  Hij is bang dat het voedseltekort te groot wordt...
  Geachte heer Bos, is het dan niet te overwegen om die goede landbouwgronden die we in Nederland hebben te behouden voor landbouw en het omzetten van die gronden in huppelzones voor heckrunderen en onder water laten lopen voor plezierjachten te stoppen? Heer Bos: boeren zijn bereid om voedsel te produceren, gun ze die ruimte!

 • no-profile-image

  Rob

  Geen mais of ander voedsel voor biobrandstof. Dat klinkt mooi om je in te zetten voor het tekort aan voedsel in de wereld. Maar waarom wordt er dan wel een stuk goede vruchtbare grond in Nederland onder water gezet?? Om vis te kweken?? Nee het gaat de verkeerde kant op in Den Haag. Overal wordt achteraan gelopen zonder een vizie. En waarom mag een levend dier dat ziek is niet voor voedsel geslacht worden?? We moeten ons niet gek laten maken door de media. Den Haag zou eens met boeren moeten praten. Want wat hebben zij ookalweer voor verstand??

 • no-profile-image

  c

  juist gulle gever, ik wil maar zeggen hier leggen ze oa de suikerproductie aan banden om zogenaamd de arme landen een kans te geven, we hielpen ze net door onze suiker die wij teveel hadden aan hun te ''geven''

 • no-profile-image

  Piet

  Dit is ook een reden om te stoppen met het onder water zetten van goede landbouwgrond!! Het is toch van de zotte!!

 • no-profile-image

  gert

  waarom mag autobrandstof wel duur zijn en waarom moet voedsel goedkoop zijn?

 • no-profile-image

  r

  Als we mais willen blijven produceren in Nederland, dan zal er ook meer mest op moeten dan nu is toegelaten, want met 80 kg fosfaat komt dat niet goed, hier in de buurt wordt ook al geklaagd dat de gewassen halverwege het groeiseizoen de mineralen gewoon op hebben, dus meer mest op het land, en we hebben ook geen mest probleem meer, dit wordt gewoon door de overheid gecreeerd.
  En anders wordt het tijd dat we ons er gewoon niet meer aanhouden aan die belachelijke mestwetgeving

 • no-profile-image

  hj beers

  Echt weer van die domme communistische opmerkingen van jan en consument. Ik wil zelf weten wat ik eet en ik eet dus vlees En niet alleen gras zoals jullie dat graag zien. En bos heeft helemaal niets te zeggen over mijn mais. Al is het voedsel onbetaalbaar, als ik de mais in de vergister gooi dan is dat mijn besluit, hoe hard Bos (en andere linkse idioten) ook roept. Krijg eerst maar eens honger en wees bereidt om eens een fatsoenlijk prijs te betalen, dan praten we wel eens verder. En als dat niet help dan verenigen de akkerbouwers zich en gooien alles in de vergister en komt er even helemaal geen voedsel meer, dan gaan ze wel om. Want jan roovers en consument ( en vele andre idoiten) roepen wel, maar doen niets. Ga zelf maar je eigen voedsel verbouwen, zodat je ons hier niet hoeft te vermoeien met jullie gezeik.

 • no-profile-image

  N.R.

  Ach ach ach wat zijn we bang dat de prijzen eens te hoog zouden worden... Bos zou zich eerder moeten verheugen dat de boeren meer zouden verdienen, komt er immers meer belastingcentjes binnen...

 • no-profile-image

  geen pvda fan

  toen er nog niet over bio werd gesproken had de bevolking wel genoeg te eten? meneer bos schijn heilege

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  eieren of kuikens, zeggen ze bij ons.
  Maar allebij gaat niet.
  ofwel wordt het voedsel duurder ofwel de energie,
  duur voedsel stimuleerd de productie en is volgens mij het beste middel tegen hongersnood.

 • no-profile-image

  c

  waar ook nog niet over gesproken is ook de zotte regeln omtrent de derogatie, er ligt een berg grasland, waardoor de melkveehouders veel teveel gras hebben en mais te weinig, dit allemala door die bezopen mestwetgeving, schaf dat gewoon af en laat de boer daar vrij in, we strooien ook niet maar onbezonnen want het kost immers al genoeg, alleen als boer zijnde moet je wel het gewas kunnen geven wat het hoort te hebben voor ene optimale productie, ik ga op de zandgronden met name al steeds meer gebreksverschijnselen en opbrengstderving constateren door een dergelijke oplegging

 • no-profile-image

  airblue

  Ik hoor die Bos ook niks zeggen over die hectares landbouwgrond die nu verspild (gaan) worden aan die natuurgebieden, waar geen droog brood van komt.

 • no-profile-image

  nn

  Er ritselt een blaadje er zal uit een bepaalde richting wel wind staan. Direct heeft Wouter een opinie die haaks staat op wat hij gezecht en gedaan heeft de afgelopen jaren. Wat denkt de Haagse politiek nu dat je na 60 jaar lang de wereld markt te domineren en te manipuleren, om hier welvaart te hebben. Nee er moet een vrije wereld markt komen met een gegarandeerde minimum prijs van landbouwproducten op basis van enegetische waarde. Is de oogst goed dan meer enegie productie, is de oogst slecht dus de prijs hoog dan wat minder etanol. Economie heet zoiets.
  Nu hoeven wij gelukkig niet ons overschot structureel bij de armen te dumpen en daar mee de lokale productie te elimineren. Om de arme arm te houden. Nee nu kunnen de mensen op het platteland daar ook een boterham verdienen, en hoeven niet voor een mens onteerend laag salaris een te goedkopen jeans in elkaar te naaien. Is dat even sociaal.

 • no-profile-image

  c

  waarom leggen ze hier de suikerproductie dan aan banden, eindelijk krijgen de boeren eens een rendabele prijs voor het graan, echter de aardappelen brengen geeneens de kostprijs op dit jaar en elders is er honger, goed elandbouw grond laten ze onder water lopen, kikkerpoelen zijn belangrijker lijkt wel, nee bos het is ene geluk dat de landbouw zo innovatief is om bio brandstof te maken anders was het helemal niet te overzien alleen nu krijgen ze de rekening gepresenteerd om dat ze de boeren deccenia lang hiervoor hebben laten stikken

 • no-profile-image

  Een realist

  Een pvda lid en serieus nemen??????
  Als ze echt iets aan het voedsel en co2 probleem willen doen is heel simpel! 1 stop het onder water zetten van vruchtbare polders. 2 Stop het omzetten van landbouwgrond naar natuur. 3 Neem in een streek de zuurstof productie van een ha bos, alle natuur die minder zuurstof produceerd per ha volplanten met bijv. rietsuiker voor biobrandstof.

 • no-profile-image

  wel een gezonde

  Inderdaad boer en melkveehouder. Maar het is makkelijk praten als je geen verstand van hebt.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Een kritisch artikel over voedselhulp:

  http://www.libertarian.nl/NL/archives/000288.php

 • no-profile-image

  gert

  afleidingsmanoeuvre van bos,van de dure diesel en benzine

 • no-profile-image

  graanteler

  Zolang er volgens de politiek nog steeds grond is om om te zetten in onzinnige natuurgebieden en water hoop ik dat er nog veel mais in de vergister gaat en graan en weet ik wat al niet meer.

 • no-profile-image

  c

  onze fossiele brandstoffen zijn niet onuitputtelijk. de landbouw kan daar een zeer goed steentje aan bijdragen om dat op te lossen, want we kunnen immers vandaag de dag niet meer zonder olie, tenzij we weer gaan leven net als vroeger(overigens misschien goed voor de boer, kan de stropdasdrager die ons nu wetten en regels op legt weer als arbeider achter het paard aan lopen en bieten steken) maar goed, cijfers hebben mij laten zien dat we wereldwijd genoeg grond hebben om gewassen te telen voor ons voedsel en energie, allene dan is het wel van belang dat de boer rendabel kan draaien, de tekorten hebben ze zelf gekweeekt, ik pak mezelf maar 10 jaar geleden was ik gedwongen te stoppen door de ellendig lage prijzen, bedankt paars/rood kabinet ik ben door jullie razzia van lage prijzen en regels en wetten van toen boer af en zie nu nog maar eens te beginnen met een lege portemonnee want dat laatste geld komen onze rooien met blauwe enveloppen halen. en 1 ding word ook nog vergeten, heel die mestwetgeving creeeren ze zelf ook de tekorten. kwekers en veredelaars hebben de oplossing maar dat mag niet genetische manipulatie, jongens ga zo maar door, eigenlijk he, hoop ik dat de tekorten in voedsel nog zover komen dat ze hier in nederland nog mee gaan maken dat de schappen leeg zijn, want menigeen wil het nog niet zien en geeft de boer nog de schuld, wanneer staat er eens iemand op die dit in de media brengt en zegt wat er werkelijk speelt

 • no-profile-image

  gert-jan

  Wat Wouter Bos nu doet is achter de feiten aanlopen.regeren is vooruit zien maar dat gebeurt niet zo vaak.Achteraf kun je een koe in de kont kijken zeggen we hier in Drente.

 • no-profile-image

  Piet

  Ik vind het wel bijzonder pijnlijk dat er niet gesproken wordt over de gevolgen voor de derde wereld. Het gros van de boeren lijkt te zeggen: - Afrikaantjes, doe niet zo moeilijk. Ik kan van 't jaar een nieuwe auto kopen, dat moet je me ook gunnen. - Om vervolgens te gaan zeuren over de brandstofprijzen.

 • no-profile-image

  H.A.H.

  Waar kletst Bos toch over, voedsel zou in eens te dur worden vanwege die bio brandstof? Wat een flauwekul. Voedsel kan er genoeg verbouwt worden in de wereld. Moet je natuurlijk geen polders weer onder laten lopen. Wouter, ga eens kijken in andere Europese landen, duizenden hectares goede grond die braak liggen. Doe daar wat aan, dat helpt serieus en vertel niet zo'n onzin want u zou beter moeten weten.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  Geen mais voor biobrandstof, geen tabak voor de stinkende rokers, geen papaver voor de heroinespuiters, geen bloemen meer voor moederdag, geen hennep meer voor die slome uit hun neus vretende junks, geen gerst meer voor de bierbrouwerijen, geen geld meer voor nepnatuur, geen geld meer voor nog méér asfalt, geen groene gazons meer maar volkstuintjes, geen?????, en ga zo maar door Woutertje.

 • no-profile-image

  j den hartigh

  ja meneer bos word de linkse natuurbeweging eindelijk wakker?? vooral goede landbouwgrond onttrekken voor natuur, land onder water laten lopen, zie tiengemeenten, de boeren zijn nooit gewaardeerd, en nu de prijzen oplopen raken ze in paniek, dat krijg je als je niet luister naar wat de boeren al heel lang roepen, EENS KOMEN ER ANDERE TIJDEN, EN HEB JE DE BOEREN WEER HARD NODIG. en vooral geen landbouwgrond meer onttrekken voor de vogeltjes ed.

Laad alle reacties (59)

Of registreer je om te kunnen reageren.