Home

Achtergrond 203 x bekeken 6 reacties

Boeren naar Duitsland voor melkvee

Het is nog altijd moeilijk gesteld met het gebruiksvee. Op de Nederlandse markt zijn geen melkkoeien en vaarzen te vinden. Er is totaal geen aanbod. Melkveehouders zijn gedwongen om hun heil ergens anders te zoeken. Want in het eigen land is het een zinloze zoektocht.
Treffend voorbeeld is een recente veiling van de Duitse Weser-Ems Union (WEU) op 8 april. Van de 164 geveilde runderen werd de helft aangekocht door Nederlandse boeren. Een logisch gevolg van de moeizame situatie in Nederland. Er is simpelweg te weinig melkvee. Veehouders moeten zelf op pad als ze nog wat willen. En dan is Duitsland het meest dichtbij. Vooral afgekalfde dieren worden uit dat land gehaald.

Duitsland spint garen bij de toenemende stroom Nederlandse boeren. Doordat de verkoop van melkvee gemakkelijker gaat, worden de prijzen flink opgedreven. En dat merken Nederlandse melkveehouders duidelijk in hun portemonnee. Een gemiddeld afgekalfde vaars is in twee maanden tijd al €150 duurder geworden. Op de veilingen kosten ze gemiddeld tussen de €1.700 en €2.200. Melkkoeien kosten gemiddeld tussen de €1.500 en €1.800. Tijdens de WEU-veiling gingen er zelfs drie vaarzen voor €3.000 weg. Allemaal naar Nederlanders. Boeren tasten vaak voor een paar honderd euro extra in de buidel, maar dat moeten ze wel op de koop toe nemen. Het probleem is namelijk dat er geen alternatieven zijn.

prognose:

prijzen alleen maar verder omhoog

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Volgens mij draaien de melkveehouders helemaal door om voor deze exorbitante prijzen dieren aan te kopen en dure stallen te bouwen. Er is zijn er 3 die lachen en dat zijn de bank, de voerleverancier en degene die melkvee over heeft terwijl de boer straks huilt als de melkprijs zakt en het werk niet meer af krijgt door dat ze steeds groter worden.

 • no-profile-image

  frans-jan

  Er word net gedaan alsof deze prijzen zo enorm hoog zijn terwijl de kostprijs van het opfokken van een vaars al snel richting de 1300 euro kost. Mag er dan voor een goede vaars een knappe prijs worden gegeven, de laatste 100 euro ben je snel vergeten als je een kwalitaief goede vaars in de stal hebt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Henk, ik ben het helemaal met je eens. We maken ons helemaal gek. Duur melkvee, dure stal, duur voer, veel werk en dan ook nog eens melkquotum, want de stal moet wel vol. Het lijkt wel of boeren alleen maar een hoge kostprijs najagen. Veel werk en niets verdienen. Heeft niets meer met ondernemersschap te maken.

 • no-profile-image

  henk

  Beste Frans Jan, 1300 euro opfokkosten of 3000 euro voor een afgekalfde vaars vind ik iets meer dan niet op de laatste 100 euro kijken maar je mag ze bij mij vanaf oktober uitzoeken voor 2000 euro afgekalfd aan huis geleverd.

 • no-profile-image

  jaap

  Hoe duurder de koeien hoe groter de vraag. Wacht maar tot de melkprijs nog een beetje verder doorzakt. Komt er vanzelf meer aanbod los. Dit geldt ook voor quotum en grond. We zitten nu op een enorme luchtbel in de landbouw die volgens mij ieder moment kan knappen. Laat ik het anders stellen: Deze dure koeien, grond en melkquotum zijn tov buitenland extreem aan de prijs en gaat collega's van ons de kop kosten.

 • no-profile-image

  vos

  Een prijs van 1800 euro voor een koe die op jaarbais een opbrengst kan generen van 3000 euro is rendabel. Het wordt een ander vehaal als voor diezelfde koe ook een stal, grond of voer en melkquotum aangekocht moeten worden en de mest afgezet wordt. Dan is er niet eens over arbeid gesproken. In dat perspectief gezien komt een paar honder euro meer of minder in een heel ander daglicht te staan. Iemand die daar lichtvaardig over denkt, denkt daar bij de andere afzonderlijke productiefactoren waarschijnlijk ook zo over. En dat maakt het verschil of er weinig of helemaal niets meer aan te verdienen is.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.