Home

Achtergrond 4 reacties

Bietenseizoen slecht van start

Een tekort aan suiker dreigt door de latere inzaai van bietenzaad.

Bieteninstituut IRS verwacht dat door de vele regen de gemiddelde zaaidatum later is dan het tienjarig gemiddelde van 11 april. Twee weken later zaaien dan normaal kost in een gemiddeld jaar 56.000 ton suiker.

Begin deze week zat 2 procent van het zaad in de grond. Dat was vorig jaar 36 procent en in 2006 35 procent. Het zaaien loopt hoe dan ook een achterstand op, zegt IRS-medewerker Noud van Swaaij. "We proberen telers te stimuleren om zodra het kan te zaaien, want dat scheelt opbrengst."

Wekelijks kost uitstel van zaaien 400 kilo suiker en 100 euro financiële opbrengst, rekent Van Swaaij voor op basis van gemiddelden. "Dat is 4 procent van je inkomsten uit bieten." Twee weken later zaaien dan gemiddeld levert een som van 800 kilo maal 70.000 hectare. Dat komt neer op een verlies van 56.000 ton suiker.

Het belang van vroeg zaaien is helder bij telers, zegt Van Swaaij. Opjagen wil hij ze zeker niet. "Bietentelers moeten niet te ongeduldig worden en het land opgaan als de grond het niet toelaat." Het is beter te wachten tot de grond voldoende droog is. De bouwvoor moet niet worden versmeerd of dichtgereden.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie, vindt zorgen voorbarig. "Ik had het graag anders gezien, maar het hele groeiseizoen staat nog voor de deur. Misschien is deze situatie voor telers reden om meer te zaaien, zodat ze een beter saldo halen. Er is voldoende zaad leverbaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ron

  Ik hoop dat niemand meer gaat zaaien.
  Eerst maar eens meer betalen anders stappen we volgend jaar allemaal op graan over

 • no-profile-image

  Piet

  Nee meneer Sikken, tekorten daar moet het van komen.

 • no-profile-image

  ricardo

  hoezo meer uitzaaien, we hebben toch een overschot aan suiker, en alternatieve gewassen gaan nu toch meer opbrengen,b.v. mais ,conserven en granen.

 • no-profile-image

  bietenteler

  gelukkig voelt zo,n groot lichaam als suiker unie,en ook eens wat het weer ,en vooral de politiek met je kan doen.weten ze ook eens wat er bij de boeren leeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.