Home

Achtergrond 215 x bekeken 1 reactie

Betere varkensprijzen

Betere varkensprijzen laten al lange tijd op zich wachten. Volgens Vion-topman Daan van Doorn zal het nu echter niet al te lang meer duren.

Redding is in zicht voor de zuchtende boeren. Al kunnen er eerst nog wel moeilijke maanden volgen. Hoe snel Van Doorns gelijk blijkt, moeten we nog afwachten. Zijn analyse dát het beter moet gaan, lijkt heel logisch.

Als wereldwijd krapte aan granen, dus veevoergrondstoffen, bestaat en de vleesconsumptie gestaag blijft stijgen, dan is het onvermijdelijk dat de vleesprijzen omhoog gaan. De vleesmarkt reageert echter minder snel op afnemende productie en andere veroorzakers van krapte dan de graan- en zuivelmarkt. Dat kan varkenshouders wel eens ongeduldig maken. Maar wat ethisch bewogen politici en vijanden van de intensieve veehouderij in vooral Europa er ook van mogen denken, vlees blijft een aantrekkelijk product voor veel consumenten. Dat is vooral het geval in opkomende economieën in Azië.

Met de krapte op de mondiale voedselmarkt in beeld wordt vaak gesteld dat de vleesconsumptie ten koste gaat van de graanvoorziening van een grote groep armere mensen. De vraag is of dit werkelijk zo is. Honger is volgens veel deskundigen meer een verdelingsprobleem dan een gevolg van een absoluut tekort. Maar ook moet worden bedacht dat de keuze voor vlees of graan in de eerste plaats een individuele beslissing is, waarin moeilijk valt te sturen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    jan

    Dat de prijzen zullen stijgen zit er er wel in, maar wat er werkelijk toe doet is of het verschil tussen kosten en opbrengsten toeneemt en daar hoor is de heer van Doorn niet over en dus zal heet net als met de melk wel op uitdraaien, dat het ondanks dat de prijzen zijn gestegen nog steeds voor de boer, magere melk en varkens prijzen zijn, en iedereen maar roepen wat duur wat duur!!

Of registreer je om te kunnen reageren.